Op een Groen blaadje 53

-Kort milieunieuws

België gaat Antartica-akkoorden tekenen
-China gaat drie samenwerkingsakkoorden in verband met onderzoek op Antarctica tekenen met België. De akkoorden betreffen poolwetenschap, logistiek op Antarctica en onderwijs. Het Belgisch poolstation Prinses Elisabeth, dat een nul-uitstoot van CO2 heeft, zou door de Chinezen als voorbeeld bestudeerd worden. Het poolstation was prominent aanwezig in het Belgisch Paviljoen op Expo 2010 in Shanghai.
Walmart sjoemelt met varkensvlees
12 van de 13 Walmart supermarkten in Chongqing moeten voor 15 dagen sluiten. Bij een controle bleek dat er gewoon varkensvlees verkocht werd als bio-product. Ze krijgen boetes van vijf maal de omzet van 60 ton ‘verkeerd’ vlees dat ze de voorbije 20 maanden verkocht hebben: tot nog toe loopt dat voor 9 van de 12 op tot 2,7 miljoen yuan. Voor 7 van de 12 is de juridische procedure volledig afgelopen en is de sluitingsperiode al begonnen. Vermits de overtreding in elke winkel meer dan 50.000 yuan betreft, valt dit onder de wet op misdaden. Walmart China heeft een taskforce vanuit zijn hoofdkwartier gestuurd om in Chongqing orde op zaken te stellen. Dit probleem is het zoveelste in de rij voedselschandalen. In de provincie Hunan is opnieuw Walmart, maar ook Carrefour bestraft wegens het verkopen van levensmiddelen waarvan de versheidsdatum verstreken was. Men vraagt zich af als de groten al sjoemelen, hoe het met de kleinere gesteld is.
Nieuw beoordelingscentrum voedselveiligheid
China heeft een professioneel centrum ingehuldigd dat de voedselveiligheid kan beoordelen. Het gaat om een initiatief dat een beter wetenschappelijke benadering biedt ter voorkoming van voedselschandalen. De Minister van Volksgezondheid zei bij de opening dat het nieuwe centrum technologische hulp zal verlenen betreffende het beoordelen of voedsel veilig is, tijdig verwittigingen zal lanceren en zal informeren over risico’s en standaarden. Het centrum beschikt over 300 controlepunten over geheel China gaande van super- tot boerenmarkten. China beschikt al sinds 2010 over een controlenetwerk, een team van experten en een dito commissie.
Hanas bouwt zonne-energiebasis in Ningxia
De groep Hanas New Energy zal 2,5 miljard yuan besteden om in Ningxia een zonne-energiebasis uit te bouwen van 92 mW. Het gaat om een project dat af moet zijn in oktober 2013 en het eerste met een volledig geïntegreerd gecombineerde zonnecyclus. Tot nu toe werd zonne-energie gebruikt om via spiegels stoom op te wekken die turbines in werking stellen. Bij deze gecombineerde modus wordt zonne-energie gecombineerd met een door gas aangedreven turbine wat de efficiency van de stoomturbine met een kwart verhoogt vooral tijdens de periode dat de zon niet schijnt. .
BYD personeel in actie
Ongeveer 50 bedreigde personeelsleden van auto- en batterijenfabrikant BYD hebben in Shenzhen voor het bedrijf geprotesteerd. 300 werknemers waarbij 20 personeelsafgevaardigden hebben ook besloten een gezamenlijke juridische actie te beginnen tegen het bedrijf om compensatie voor hun vertrek te krijgen. Tijdens de manifestatie kwam het tot incidenten met bewakers van het bedrijf en verschillende betogers moesten afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Het conflict draait rond pogingen van het bedrijf om personeelsleden via zogezegde reorganisaties en overplaatsingen buiten te pesten. Geruchten circuleren dat BYD 2600 personeelsleden, vooral uit de verkoop dienst, kwijt wil. Men zou er om te beginnen een duizendtal buiten werken. Volgens andere geruchten zou BYD zijn personeel in de afdelingen IT, nieuwe energie en huishoudtoestellen zelfs willen verminderen van 17.000 naar 10.000. Dit nadat in augustus de verkoopafdeling al gereduceerd werd van 2200 naar 880 personen. Vorig jaar wilde BYD zijn verkoop met 30% verhogen, maar het bleef steken op 15%. De BYD-verkoop gedurende het eerste semester daalde met liefst 23% en de winsten met 89%. De firma haalde in die periode een omzet van 23 miljard yuan, terwijl ze met schulden op korte termijn van 16 miljard opgezadeld zit; een weinig comfortabele positie; in september werd dan ook geprobeerd voor 6 miljard obligaties uit te geven, maar verwacht wordt dat de kopers een hoge rente zullen eisen.
WWF rekruteert panda-watchers
De internationale milieugroep WWF rekruteert 4 pandawatchers voor een trektocht van 5 dagen doorheen de wildernis van Sichuan. Per dag zullen ze 8 uur moeten rondtrekken, observeren, infraroodfoto’s nemen en hun ervaringen via microblog online plaatsen. Twee routes zullen worden gevolgd en ze zullen GPS gebruiken. Er leven 1600 panda’s in het wilde en 300 zitten in dierentuinen. Naar verluidt leven één derde van de panda’s in een milieu dat hen onvoldoende bescherming biedt.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *