Op een groen blaadje 94

Ontwerp over spoorwegveiligheid
–Momenteel wordt het publiek om advies gevraagd over een ontwerp tot meer veiligheid bij de spoorwegen, onder meer m.b.t.  lokomotiefonderdelen, signalisatiesystemen en spoorcontracten. Onder-aanneming wordt verboden voor projecten met pijlers, balken, sporen en veiligheidsmaatregelen. Waar de snelheid de 120 km/u overschrijdt moet een omheining worden aangebracht. Het ontwerp voorziet ook dat firma’s betreffende signalisatie, elektriciteits-en veiligheidsapparatuur door de staat moeten erkend zijn. Voor de eerste keer wordt een systeem voorzien dat defecte spoorproducten teruggeroepen moeten worden door de producenten.
Verbod plastiekzak: toch resultaten
–Volgens Li Jing van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie heeft het verbieden van de plastiekzak 4 jaar geleden het verbruik gereduceerd met 800.000 ton plastiek en 24 miljard plastiek zakken. Dit komt neer op 4,8 miljoen ton petroleum of 6,8 miljoen steenkoolequivalent. Het verbruik van de zakken daalde met twee derden in supermarkten, maar blijft nog op boerenmarkten.
70 nieuwe vliegvelden op 3 jaar
Baas van de Civil Aviation Administration of China (CAAC) Li Jiaxiang heeft meegedeeld dat China de komende 3 jaar 70 nieuwe luchthavens zullen worden gebouwd en 100 bestaande uit te breiden. Elk jaar zouden de maatschappijen samen 300 vliegtuigen aanschaffen. Tegen 2015 zouden er 230 vlieghavens moeten zijn en 4700 vliegtuigen. Vorig jaar waren in China 2888 vliegtuigen en stelde de sector jaarlijks met 17,5 % groeide, 1,2 miljoen personen te werk.
20.000 gratis TV’s voor herders
De provincie Sichuan heeft 20.000 sets gratis Tv’s geschonken aan Tibetaanse herders. Het gaat om draagbare Tv’s op basis van zonne-energie die alles bijeen 18 kg wegen en speciaal ontworpen werden voor plaatsen met groot temperatuurverschil. De batterij levert 5 uur elektriciteit na 8 uur blootstelling aan zonlicht. Toch kunnen de herders bij regen genieten van 50 kanalen, ook op 3500 meter hoogte. Het bestuur probeert de herders te sedentariseren door scholen, ziekenhuizen en andere infrastructuur voor hen te bouwen.
Ook Peking verhuurt fietsen
Ook de hoofdstad is nu begonnen met een publiek systeem van fietsenverhuur. Het gaat om 2000 fietsen op 63 huurplaatsen en tijdens het tweede semester komen er nog 10.000 bij. Dit aantal moet tegen 2015 50.000 bedragen. De prijs is gratis gedurende een uur, nadien bedraagt het een yuan per uur, maar het kan niet meer bedragen dan 10 yuan per dag. Buitenlanders moeten hun ID-kaart voorleggen. Op het systeem kwam nogal wat kritiek omdat (voorlopig) enkel hukou-houders van het systeem gebruik kunnen maken.
MERs: beter geregeld
Firma’s die milieueffectrapporten (MER) opstellen betreft een nieuwe markt in China. Wel moet opgepast worden dat deze agentschappen die vergund worden door overheidsinstellingen, geen heimelijke financiële banden met de vergunners hebben: er zijn gevallen bekend dat het geld voor de MER-firma terug in de zakken eindigde van de milieuregelgevers. Jaarlijks bedraagt de markt van firma’s die verplicht een MER moeten laten opmaken omdat ze op de beurs gaan, 300 miljoen yuan. Het milieuministerie heeft nu de voorwaarden voor de firma’s die MERs opstellen verstrengd: ze moeten minstens 10 miljoen vaste activa hebben en 20 personeelsleden tellen.
80 miljard voor kernveiligheid
China maakt in zijn 12de vijfjarenplan bijna 80 miljard yuan vrij voor het verhogen van de veiligheid in zijn kerncentrales. 15 centrales functioneren en 26 zijn in aanbouw, maar ze zijn van verschillende ouderdom, types en standaarden. Sommigen zijn een beetje onder invloed van externe omstandigheden. De veiligheidsinspectie na de Fukushima-ramp toonde volgens het Energiebestuur aan dat zowel kwaliteit en veiligheid betrouwbaar zijn, maar dat er toch heel wat kan verbeterd worden betreffende veiligheid. In het geval van tyfoon zal de werking van de Qinshan-kerncentrale gestopt worden en dit blijft in voege tot de verbetering van de overstromingspreventie. De centrale kan wel golven aan tot 9,8 meter hoogte maar niet deze van 10 meter die zich zeldzaam kunnen voordoen. De Dayabaai-kerncentrale is echter wel bestand tegen een tsunami. (Hsin Pao)_

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *