Overheid wil meer binnenlandse IT-apparatuur gebruiken

Reuters meldt dat Chinese overheidsinstanties niet langer IT-apparatuur mogen kopen van Apple, Cisco, McAfee en Cytrix en dit uit vrees dat in de apparatuur mogelijk achterdeurtjes verborgen zitten. De tendens naar het gebruik van binnenlandse apparatuur bestaat sinds 2009, maar kreeg een impuls na de Snowden onthullingen.

cisco-Deze week bracht Reuters uit dat China Cisco, Apple, Intels software bedrijf McAfee en Citrix Systems schrapt van de lijst van bedrijven waarvan apparatuur mag worden aangeschaft. IBM en Microsoft blijven op de lijst staan, maar Cisco dat nog 60 producten verkocht in 2012 werd helemaal geschrapt. Naar verluidt zou Chinese lijst 5000 namen van producten bevatten. Global Times beweert dat gedurende de twee laatste jaren de lijst van toegelaten buitenlandse bedrijven verminderde met een derde en dat de lijst van het Central Government Procurement Center’s was goedgekeurd door het ministerie van financiën.
Volgens analisten past het initiatief in het streven van Beijing om eigen technologie meer te gaan gebruiken. Na de Snowden onthullingen gelaste China vorig jaar een herbeoordeling naar de veiligheid van de buitenlandse apparatuur. Op het vervangen van de buitenlandse door eigen apparatuur staat echter geen datum, aldus vicevoorzitter Zuo Xiaodong van de China Information Security Research Institute denktank. Eerder dit jaar paste China al gelijkaardige regels toe voor technologische bedrijven die uitrusting leveren aan de Chinese banken. Dit deed VS-zakengroepen bij hun regering aandringen opdat ze de Chinese regering zouden aansporen de nieuwe politiek te veranderen.
Volgens specialisten hebben de betrokken bedrijven echter geen juridische poot om op te staan. China is ondanks een belofte in 2001 nog niet toegetreden tot de WTO Government Procurement Agreement die beperkingen op overheidsaankopen tussen de lidstaten verbiedt. Volgens de door China Daily geciteerde professor Baidu Zhen bij de University of Southern California mag een land volgens de WTO zijn nijverheid beschermen om veiligheidsredenen. Overigens doet de VS hetzelfde in omgekeerde richting tegenover Huawei en ZTE. Op de vraag naar commentaar over het bericht zei een Cisco woordvoerder dat het niet correct was dat zijn firma geen zaken meer in China kon doen. Hun VS concurrent Juniper Networks blijft echter op de lijst staan. In zijn boek “No place to hide” zegt Guardian journalist Glenn Greenwald dat de Cisco-routers door de NSA klaargemaakt werden voor webtap nog voor ze naar de klanten opgestuurd werden.
Bronnen: China Daily, Global Times, Reuters
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *