Petitie tegen afbraakwet huizen

 

Het gevreesde karakter voor "af te breken"

Het gevreesde karakter voor "af te breken"


Vijf prominente wetenschappers hebben in een brief aan het Volkscongres geschreven dat de huidige wet over de afbraak van huizen en herhuisvesting ingaat tegen de grondwet. Ze vragen dus dat de wet herzien of afgeschaft wordt.
De brief van de 5 universitaire prominenten komt na de zelfmoord van een vrouw in Chengdu, die zich in brand stak uit protest tegen haar uitwijzing en de afbraak van haar woonst. Volgens de grondwet en de wet op de eigendom is de privé-eigendom van de burger onaantastbaar: de regeringen kunnen de huisvesting enkel in beslag nemen voor de bouw van openbaar welzijn. Voor de herhuisvesting moet compensatie worden betaald. Bij de regelgeving over de huisvesting worden de eigendomsrechten van de eigenaars echter niet gespecifieerd. Wel wordt gesteld dat de bewoners moeten verhuizen eenmaal de regering een toelating tot herhuisvesting heeft verleend: er is maximum anderhalf jaar om tot een vergelijk over de vergoeding te komen.
De facto geven lokale regeringen carte blanche aan vastgoedontwikkelaars die de overheid betalen en zijn het de promotoren die onderhandelen met de bewoners. Als de bewoners weigeren te verhuizen, worden ze daartoe gedwongen. Dit leidde reeds tot vele conflicten in China. Bij de uitdrijving in Chengdu verwees ook de overheid naar de regelgeving over de afbraak van huizen, maar dit kreeg een golf van kritiek over zich heen. Feit is dat vaak naar deze regels wordt verwezen, maar de wetenschappers vinden dat er misbruik van wordt gemaakt in de rush tot geldgewin, die weinig blijk geeft van medeleven. Bij het uitbetalen van de vergoedingen wordt te weinig rekening gehouden met de bewoners en is het de lokale overheid die beslist, aldus de critici.
Lees ook dossier Megasteden

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *