Het Chinese piekverbruik van steenkool komt in zicht. Het is een cruciale stap om ten laatste in 2030 de piekuitstoot van broeikasgassen te bereiken en van dan af te laten dalen. We bekijken enkele recente evoluties in het Chinese energielandschap.

Piekverbruik ‘rond 2028’
Zhang Hong, directeur van de China National Coal Association, verklaarde op een persconferentie van 9 april dat het piekverbruik van steenkool rond 2028 zal bereikt worden. Het zal dan 5 tot 10 jaar ongeveer op hetzelfde niveau blijven vooraleer er ten vroegste in 2035 een aanzienlijke daling inzet. De steenkoolindustrie moet niet verder meer uitbreiden en zich beginnen voorbereiden op krimp.
Het aandeel van steenkool in het totale energieverbruik daalt al enkele jaren en bedroeg in 2024 nog 53,2%. Het gebruik van wind-, zonne- en waterkrachtenergie zal de volgende 10 tot 15 jaar snel blijven stijgen. Maar minder afhankelijk worden van steenkool kan niet zo snel want de vraag naar elektriciteit blijft sterk stijgen. Onder meer de toepassingen van AI zijn grote energieslurpers. Daardoor zal het absolute verbruik van steenkool nog tot 2028 toenemen.
Tweede elektriciteitsverbruiker ter wereld
China laat in de wereld alleen de VS voorgaan als elektriciteitsverbruiker. In China zal het verbruik tegen 2030 bijna verdriedubbelen, van 70 kilowattuur per persoon naar 200 .Dat zal meer zijn dan in de EU maar nog ver achterblijven op de meer dan 1.000 kWh per persoon in de VS. De gegevens komen van het Internationaal Energiegentchap.
Een aanzienlijk deel van de vraag naar elektriciteit komt van AI datacenters. In 2030 zouden die liefst 240 terawattuur gebruiken. (wat ongeveer overeenkomt met de volledige productie van 30 kernreactoren). Dat is 170% meer dan in 2024. De datacenters worden momenteel vooral in het Westen van China gebouwd, waar grote mogelijkheden voor wind- en zonne-energie zijn.
Virtuele centrales
Om de afhankelijkheid van steenkool snel te verminderen zet China niet alleen in op massale groene energieopwekking. In een vorig artikel hadden we het over warmtepompen. Enkele recente projecten op andere gebieden.
China bouwt ‘virtuele elektriciteitscentrales’. Tegen 2027 moeten de virtuele centrales kunnen instaan voor 20 gigawatt en tegen 2030 voor 50 gigawatt (het equivalent van 50 kernreactoren). In de jaren 30 volgt dan verdere uitbouw. In het actieplan 2024-27 voor modernisering van de energiesystemen werd beslist dit soort centrales te ontwikkelen, maar exacte cijfers zijn nu pas vastgelegd.
Virtuele centrales genereren zelf geen elektriciteit. Het zijn digitale systemen die er voor zorgen dat de wisselvallige productie van groene elektriciteit in evenwicht gebracht wordt met het wisselend verbruik. Om de verschillen op te vangen coördineert de virtuele centrale de beschikbare opslagmiddelen, zoals grote opslagbatterijen, huisbatterijen, batterijen van connecteerde elektrische voertuigen enz. Daardoor gaat bij laag verbruik minder groene energie verloren, terwijl bij hoog verbruik minder fossiele energie moet geproduceerd worden.
Waterstofcorridor
Het staatsenergiebedrijf Sinopec lanceert een project om het gebruik van waterstof voor vrachtwagens te promoten. Het heeft een corridor van 1.150 kilometer ingericht voor vervoer met vrachtwagens op waterstof. Die loopt tussen het centraal gelegen Chongqing en de havenstad Qinzhou in de provincie Guangxi die zich vooral richt op Asean-landen.
De route is deze week geopend. Onderweg zijn er vier stations voorzien om waterstof bij te tanken.
Waterstof is een waardevolle energiedrager, maar vereist gecoördineerde investeringen in de productie van groene waterstof , de distributie ervan en de bouw van voertuigen die op waterstof kunnen werken.
Sinopec hoopt dat dit pilootproject navolging krijgt op andere belangrijke transportroutes in China en Asean-landen;
Bron: Caixin