Pilot Guangzhou: WeChat-ID geldig als eID

De stad Guangzhou staat voortaan zijn bewoners toe om hun WeChat-ID te gebruiken als nieuwe elektronische identificatie. De nieuwe virtuele eID-kaart kent 2 modussen: een eenvoudige en een meer uitgewerkte versie die ook meer functies toelaat. Volgens Xinhua zal het systeem eerst over de provincie Guangdong uitgebreid worden en later over geheel het land.

WeChat startte in 2011 als mobiele messenger maar is ondertussen geëvolueerd tot het Zwitsers zakmes van de modale Chinese internetgebruiker omdat het zowel gebruikt wordt als sociaal medium, bellen, opslag in de cloud, online winkelen en betalen. Dagelijks loggen meer dan 900 miljoen gebruikers in bij WeChat dat een initiatief is van Tencent. De stedelijke autoriteiten van Guangzhou hebben de afgelopen week bekend gemaakt in het district Nansha de pilot uit te rollen waarbij het WeChatID gebruikt wordt door de virtuele eID als officiële legitimatie. De pilot is een gemeenschappelijk initiatief van de politie in Nansha, Tencent, de China Construction Bank en nog 9 andere niet genoemde instellingen.
In de eenvoudige modus kan de gelaatsherkenning van WeChat gebruikt worden om de identiteit te bewijzen, bijvoorbeeld bij registratie in internetcafés. Voor de volledige versie met meer mogelijkheden moet de gebruiker een beveiligde offline terminal in de stad bezoeken om zijn identiteitskaart te laten scannen. Eenmaal de verbinding gelegd is tussen de eID op basis van WeChat  en het traditionele ID-dossier, kan het eID ook gebruikt worden bijvoorbeeld voor de registratie van een zakenactiviteit. Naar verluidt is het WeChat-ID programma dat gebaseerd is op gezichtsherkenning al getest op veiligheidsinspecties van spoorwegstations en luchthavens. Politiewoordvoerder Yan Dong van Nansha beweert dat het proces van het eID-veilig is. Het is onmogelijk ze na te maken vermits de informatie zowel verbonden is met het gezicht, de vingerafdruk en een ID-chip. Xinhua deelt mee dat de pilot na Nansha uitgebreid zal worden over geheel de provincie en nadien over het land.
Concurrent Alibaba had vorig jaar al te Wuhan een eigen elektronische ID-kaart waarbij 400.000 bewoners van Wuhan de ID-kaart verbonden hadden met hun Alipay account. Als de WeChat-pilot effectief over geheel het land uitgevoerd wordt, kan wel gesproken worden van een heuse doorbraak voor Tencent in de strijd om de gegevens van de modale Chinees. Alibaba heeft duidelijk een voorsprong in de kleinhandel, maar door dit initiatief scoort Tencent bij de overheden. De nationale identiteitskaarten worden in China immers zowel gebruikt voor het boeken van hotels, treintickets, opening van een bankrekening en toegang als sociale voorzieningen.
Bronnen: FT, SCMP, Peoples Daily, technode.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *