Buitenlandse investeringen door privébedrijven aan regels gebonden

Een aantal overheidsorganen hebben samen nieuwe regels uitgevaardigd op buitenlandse investeringen door Chinese privébedrijven. Ze beogen zowel respect voor de Chinese wetgeving als voor die van de gastlanden.

buitenlandse investeringenOp een persconferentie werd verklaard dat de regelgeving een antwoord is op bepaalde problemen zoals investeringen in het wilde weg, wilde concurrentie en het verwaarlozen van kwaliteit en zekerheid.
Bedrijven mogen geen buitenlandse deviezen verwerven buiten de toegelaten kanalen. De investeringen mogen geen voorwendsel zijn voor kapitaalsvlucht of voor witwassen van kapitaal. Ze krijgen ook het advies om elke transfer van geld naar het buitenland te melden, of voor grote sommen toestemming te vragen.
Een andere maatregel is de verplichting voor privéholdings om de financiële supervisie van hun buitenlandse filialen te verscherpen: het gaat om transfers van geld of activa, financieringscontracten, herinvesteringen en waarborgen. Privébedrijven dienen hun interne regels voor besluitvorming te verbeteren om onverantwoorde buitenlandse avonturen te vermijden.
Privébedrijven die gebruik maken van een Chinese kredietverzekering mogen geen buitenlandse investeringen doen zonder toestemming van de kredietverzekeraar.
Het is belangrijk dat bedrijven de wetten naleven, zowel de Chinese wetten als die van het gastland. Concurrentie moet eerlijk verlopen. Omkoperij is uit den boze. Intellectueel eigendom  dient gerespecteerd worden.

Trend

De nieuwe regels sluiten aan bij vorige maand al uitgevaardigde regels tegen belastingontduiking, witwassen en activiteiten in het buitenland die het imago van China schaden.
Die regels eisten dat privébedrijven hun risico’s beter controleren en scenario’s in geval van problemen opstellen. Personeel dat naar het buitenland vertrekt moet een aangepaste training krijgen.
Bedrijven gaan een studie van de milieu-impact van hun buitenlandse investeringen maken en onderzoeken of bedrijven die ze willen overnemen wel milieuvriendelijk zijn.
Privébedrijven worden aangemoedigd om bij hun buitenlandse operaties actief energie te sparen en het milieu te beschermen.
Volgens een woordvoerder van de overheid komen er ook specifieke richtlijnen voor buitenlandse investeringen door overheidsbedrijven.
Bron: Reuters, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *