Plan beoogt sprong voorwaarts in chipindustrie

China heeft een plan voor de ontwikkeling van de sector van de geïntegreerde circuits. Het wil tegen eind volgend jaar op diverse vlakken een sprong voorwaarts maken door meer investeringen en betere technologie

chipsbDe Chinese sector van geïntegreerde circuits is klein en zwak, zo geeft minister Miao Wei zelf toe. Vorig jaar voerde China voor 231 $ miljard chips in en al jaren behoren de chips naast petroleum tot de goederen waarvan het land de grootste hoeveelheid invoert. Het National Integrated Circuit Industry Development Promotion Outline bepaalt doelstellingen op korte, middellange en lange termijn in vier aspecten: nijverheidsvolume, technologisch kunnen, ondersteunende diensten en zakencultuur.
Onderminister van Industrie en IT Yang Xueshan vindt de ontwikkeling van de chipindustrie een fundamentele vereiste voor de verbetering van de gehele IT-sector en een basis garantie voor de verbetering van de nationale informatieveiligheid. Hij geeft aan dat hoewel het volume van de IT-sector sinds jaren het grootste is in de wereld, het winstgehalte onder het gemiddelde ligt door het lage niveau van IC en software. Bijgevolg zijn dit prioriteiten in het streven naar een hoger niveau. De grote behoeften van de interne markt vormen hierbij een krachtige stimulans. China heeft de sterkst groeiende IC markt: vorig jaar bereikte die $ 916 miljard, wat de helft is van het wereldtotaal.
Het zal niet moeilijk zijn om tegen eind volgend jaar een volume van de markt voor chips te bereiken van 1200 smicbmiljard yuan. Er moeten echter doorbraken gemaakt worden op het vlak van processors en ook het geheugen. De Outline beklemtoont bijgevolg niet enkel de versnelling van de IC-fabricage, maar ook het verbeteren van de assemblage- en testfases evenals doorbraken op het vlak van uitrusting en materialen. Recente aandachtspunten zijn cruciale chips en software voor cloud computing, internet of things en grote dataopslag; ook voor nijverheidstoepassingen als slimme elektriciteitsnetwerken, slim transport en financiële elektronica. Eigenlijk gaat het om de gehele nijverheidsketting zoals ontwerp, testen, fabricage in een nog groter geheel van chip-software-machine-systeem- diensten.
De gehele chipnijverheid was vorig jaar goed voor een zakeninkomen van 250 miljard yuan, 16% meer dan het jaar voordien. Daarvan groeit het gedeelte ontwerp al jaren met 60%, het gedeelte fabricage nam vorig jaar toe met 20% en het gedeelte assemblage en testen stijgt niet uit boven de 100 miljard yuan. Tegen eind volgend jaar moet ook een financieringssysteem voor de sector op poten staan. Momenteel zijn 120 miljard yuan nationale fondsen ter beschikking. Deze fondsen delen geen toelagen uit, maar kopen aandelen in cruciale ondernemingen.
De grootste Chinese chip-producent Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) uit Shanghai verwacht dat zijn omzet tijdens Q2 met 28% zal stijgen, meer dan de eerder voorspelde 23%. Dit zou het negende winstgevende kwartaal op een rij betekenen.
Bronnen: ce.cn, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *