Ploumen naar China voor handel en ontwikkeling (upd)

De Nederlandse minister Lilianne Ploumen  reist van maandag 27 tot en met donderdag 30 oktober naar China. Met haar reizen ruim 30 bedrijven mee, onder meer uit de sectoren logistiek, gezondheidszorg en landbouw. Ook de Amsterdamse burgemeester Van der Laan bezoekt China en doet diverse steden aan.

Het is de derde keer dat minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking China bezoekt. ‘We moeten regelmatig ons gezicht laten zien in China, dat helpt ons bedrijfsleven om goede resultaten te bereiken’, zegt Ploumen. ‘Door de banden warm te houden, verbeteren we het investeringsklimaat over en weer, evenals de dialoog over andere zaken zoals ontwikkelingssamenwerking.’
PloumenHolland-CenterHet bezoek begon in het economisch hart van China, Shanghai. De minister opende er het Holland Center Event , een door Nederland gefinancierd centrum waar ondernemers uit de landbouwsector advies kunnen krijgen om de Chinese markt te veroveren. Het centrum wordt in de komende periode nader vorm gegeven met een beperkte groep bedrijven: CRV (rundveeverbetering), FrieslandCampina (zuivel), Hendrix Genetics (fokkerij van varkens, pluimvee en vis), Priva (klimaattechnologie in de tuinbouwkas), Rabobank (financiering), Refresco-Gerber (frisdranken), Univeg (groenten en fruit), VanDrie Group (kalfsvlees) en Corpus – Reis door de mens (educatieve attractie). Wageningen Academy is de voorkeurspartner op het gebied van cursussen en training aan Nederlandse zijde, CEIBS aan Chinese zijde.
In Shanghai heeft ze in een toespraak op de Fudan Universiteit gezegd dat ze de relatie met China wil verbreden van handel naar de aanpak van wereldwijde thema’s zoals het opstellen van nieuwe ontwikkelingsdoelen, het bevorderen van gelijke rechten van vrouwen en het effectiever inzetten van ontwikkelingshulp. Volgens Ploumen biedt het Chinese model van ontwikkelingssamenwerking aanknopingspunten voor samenwerking. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het bundelen van handel, investeringen en ontwikkelingshulp gericht op inclusieve economische groei -die ten deel valt aan een brede groep- een goed recept kan zijn voor meer landen,’ aldus Ploumen.
De reis werd afgesloten in hoofdstad Beijing. Naast een gesprek met de Chinese minister van Handel heeft Ploumen daar een ontmoeting gehad met Chinese topondernemers en ngo’s over duurzame productie van palmolie. De missie heeft voor minstens een half miljard aan orders binnengehaald. Het gaat om twaalf overeenkomsten in uiteenlopende sectoren, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Een van de deals is die tussen het grote Chinese technologiebedrijf SMIC en het Nederlandse hightechbedrijf ASML uit Eindhoven. Ook zijn onder andere afspraken gemaakt op het gebied van scheepsbouw, telecom en de aanleg van ijsbanen. Ploumen is blij met het resultaat. Ze heeft de wens uitgesproken om de relatie ‘nog verder te intensiveren

Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan is ook deze week op handelsmissie naar China. Hij bezoekt namelijk meerdere steden, waaronder hoofdstad Beijing en de wat zuidelijker gelegen miljoenenstad Guangzhou.
Het doel van de reis is om de handel tussen bedrijven en de Amsterdamse regio te versterken. Hij ontmoette al de viceburgemeester van Guangzhou Luo Weifeng. Weifeng stelde een stedenband voor zoals Amsterdam die ook al heeft met Beijing. Burgemeester Van der Laan reageerde zeer vereerd: ‘Ik beschouw het als een eer dat u ons uitnodigt om vrienden met de stad Guangzhou te worden. Dat is een hele eer. Wij zijn al twintig jaar bevriend met Beijing, maar we kunnen natuurlijk meerdere vrienden hebben.’ Zoals dat hoort werd de ontmoeting tussen beide steden afgesloten met het uitwisselen van geschenken.
Naast Van der Laan zijn ook Edwin van der Sar, marketing directeur van Ajax en Henk Markerink, directeur van de Arena zijn mee op reis. Van der Sar had samen met burgemeester Van der Laan een ontmoeting met de partijvoorzitter van Beijing, Guo Jinlong.
Bron: rijksoverheid.nl, AT5, vleesplus.nl

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *