PMI-cijfers: economie veert op, maar is nog niet normaal

Uit de PMI-cijfers van juni blijkt dat zowel het maakwerk als de diensten een snelle herneming laten zien. Toch blijft de buitenlandse vraag zwak en ook de werkgelegenheid staat onder druk.

De officiële PMI cijfers laten een verhoging in het maakwerk zien van 50,6 in mei tot 50,9 in juni. Het Caixin cijfer voor het maakwerk dat meer gebaseerd is op KMOs/MKBs steeg van 50,8 in mei tot 51,2 in juni. Het officieel PMI voor het niet-maakwerk steeg volgens het National Bureau of Statistics van 53.6 in mei tot 54,4. Het samengestelde cijfer steeg van 53,4 tot 54,2 in juni. Hieruit wordt afgeleid dat de economische activiteiten snel hernemen. Toch blijft de buitenlandse vraag zwak en is qua banen nog niet het niveau van voor Covid-19 bereikt. Export-bestellingen voor kleine fabrieken bleven in juni afnemen terwijl de cijfers voor bestaffing voor de zesde maand bleven dalen.

Vooral de offline zaken zoals catering en toerisme presteren niet goed. Het aantal uitstappen tijdens het voorbije Drakenbootfestival daalde met 49% en de uitgaven zelfs met 68% in vergelijking met vorig jaar, aldus Nomura analisten.  Toch betekende het Caixin cijfer de sterkste expansie niet enkel sinds december vorig jaar mlaar sinds 2010. Na de historische val in februari tot 35,7 en 29,6 zitten de Purchasing Managers Index cijfers voor de vierde maal op rij in aangroeiend gebied boven 50.

De regering heeft een reeks stimulerende maatregelen uitgevaardigd om de economie te doen herleven zoals speciale schatkistobligaties, lagere rentetarieven, belastingvrijstellingen en een groter begrotingstekort tot 3,6 procent van bnp. 1 biljoen yuan opbrengst van de schatkistcertificaten zal worden geinvesteertd in infrastructuur, huursubsidies, lening kortingen voor bedrijven, subsidies om bedrijven te helpen hun werkgelegenheid te stabiliseren en basisvoorzieningen voor levensonderhoud voor mensen in nood.

Hoewel de economie herleeft, blijft een volledige normalisering toch niet voor onmiddellijk. Vooral de slechtere betrekkingen met de VS kunnen roet in het eten gooien door minder uitvoer of gedwongen aanpassing van de leveranciersketens. Ook de tientallen miljoenen die hun werk kwijtraakten terug aan een baan helpen, blijft een zware dobber. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat China dit jaar met 1% groei een van de weinige landen zal zijn met economische groei.

Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *