Merknaam Bordeauxwijn steeds beter beschermd in China

De merknaam Bordeauxwijn is beschermd in China. Verkopers van valse Bordeaux worden door het plaatselijke gerecht zwaar gestraft.

Het interprofessioneel comité van Bordeaux wijnbouwers (CIVB) noemt de recente uitspraak van een Chinese rechtbank een ‘betekenisvolle’ overwinning. Op 4 juni heeft de rechtbank van Shanghai Pudong een verkoper van valse Bordeauxwijn veroordeeld tot 18 maand gevangenis met uitstel plus een boete van 100.000 yuan (13.000 euro) voor het bedrijf en 50.000 yuan privé voor de bedrijfsleider. Het ging om een lot van 10.000 flessen.

De uitspraak toont dat het China ernst is met de bescherming van aan oorsprong gebonden merknamen.

De beschuldigde had zijn namaakproduct voorgesteld op de wijnbeurs van Chengdu, een van de grootste in China, in maart 2019. Toen CIVB dit vaststelde vroeg het aan de Chinese overheid om in te grijpen. Die identificeerde de namaker en legde beslag op de namaakflessen. Het ging om verschillende merknamen, waarvan sommige erg prestigieus. De dienst voor de bescherming van intellectuele eigendom in Chengdu behandelde de zaak verder en bracht ze uiteindelijk voor de rechtbank in Shanghai.

CIVB heeft al eerder in China rechtszaken gewonnen voor individuele wijnbouwers. De huidige zaak is echter een precedent, omdat er voor het eerst een klacht werd gewonnen voor de collectieve merknaam Bordeaux AOC.

Na de uitspraak heeft de rechtbank zelf een persconferentie gegeven om aan de zaak zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven en ze te gebruiken in de verdere strijd tegen namaak.

Sinds 2016 erkent China 45 merknamen van Bordeauxwijnen. China is – inclusief Hongkong – met 27% van de omzet de grootste markt voor Bordeauxwijn. CIVB leidt al 10 jaar jaarlijks honderden Chinezen op om overal in het land namaak te gaan opsporen en bestrijden.

Bron: La Revue du vin de France

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *