Positief telefoongesprek tussen de president van de Europese Unie en die van China

De Chinese president Xi Jinping en de (Belgische) president van de Europese Unie, Charles Michel, spraken elkaar gisteren over de telefoon. Ze vonden dat nauwere betrekkingen en samenwerking tussen China en de EU een gemeenschappelijk belang van beide partijen is. Dat zal volgens hen ook een positieve invloed hebben op de wereldsituatie.

Partners, geen rivalen

Xi feliciteerde Michel met zijn verkiezing als president van de Europese raad en met de aanvang van zijn mandaat. Volgens Xi zijn er genoeg gemeenschappelijke gezichtspunten tussen zijn land en de EU om partners te zijn, en geen rivalen. Ze zijn allebei voorstanders van een multilaterale wereld en van de vrije handel met de Wereldhandelsorganisatie als middelpunt. Ze willen allebei dat alle landen zich aan de regels houden. Als China en de EU dus nog beter communiceren, hun acties op elkaar afstemmen en samenwerken zal hun uitgebreid strategisch partnerschap hun gemeenschappelijke belangen dienen. Dat partnerschap zal de wereld ook meer stabiliteit, zekerheid en positieve energie bieden. China zal overigens voortgaan met zijn steun aan ontwikkeling van de EU en haar actieve en zwaarwegende rol in de wereld.

Consensus

Michel zei dat hij het volledig eens was met het standpunt en de voorstellen van Xi over de ontwikkeling van de betrekkingen tussen de Europese Unie en China. Er is een consensus tussen de twee inzake de internationale regels, het multilateralisme en de noodzaak om te streven naar vrede en stabiliteit in de wereld. Een nauwere samenwerking van de Europese Unie en China is in het belang van Europa en van de wereld.

Vier concrete agendapunten

Xi noemde een aantal concrete agendapunten waaraan China in 2020 met de EU wil werken. Ze kunnen het Belt and Road Initiative en de EU Strategie voor Euraziatische connectiviteit compatibel maken. Ze kunnen er samen voor zorgen dat het Klimaatakkoord van Parijs volledig en doeltreffend wordt uitgevoerd. China wil graag met de EU samen toewerken naar een correcte hervorming van de Wereldhandelsorganisatie die alle aangesloten landen en partners ten goede komt. Xi zegde toe dat China ernaar zal streven dat het Investeringsverdrag tussen China en de EU er zo snel mogelijk komt.

Welwillend

Michel regeerde hierop met de belofte dat de EU ook positieve resultaten wil in de onderhandelingen daarover. De president van de Europese Raad wil een goede en nauwe relatie met zijn Chinese collega en zal op constructieve wijze de samenwerking tussen de EU en China bevorderen. De president van de EU heeft na afloop dit bericht op Twitter gezet: ‘kijk uit naar de versterking van onze samenwerking inzake het klimaat, de handel en investeringen en een op regels gesteunde orde’.

Xinhua, Reuters, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *