Premier Putin 2 dagen in China

De Russische premier Putin brengt dinsdag een tweedaags bezoek aan China en dit op een ogenblik dat de Russische betrekkingen met het Westen op een dieptepunt zitten. Naar verluidt zou vooruitgang  over de gasprijs kunnen worden geboekt op voorwaarde dat China Rusland meer mogelijkheden biedt in de energiedistributie.

Hu met Putin in 2009


Premier Putin wordt op 11 en 12 oktober in Peking verwacht onder meer voor het bijwonen van de 16° vergadering tussen de premiers van beide landen. Dit jaar is het overigens 10 jaar geleden dat tussen beide landen een vriendschapsverdrag werd afgesloten en is het 15 jaar dat tussen de 2 groten een strategische dialoog plaats grijpt. Overigens is de kans dat Putin als president herkozen wordt, zeer groot. Verwacht wordt dat Putin de huidige goede betrekkingen voortzet en dit met een nadruk op samenwerking op het vlak van energie.
Het handelsvolume lijkt teruggekeerd tot het niveau van voor de financiële crisis en China is al Ruslands grootste handelspartner. Dit jaar steeg de bilaterale handel zelfs met 43%.  Ook China’s niet financiële inversteringen in Rusland stegen met dit percentage. Ruslands probleem is echter dat het land economisch gezien het zwakke broertje van de BRIC-landen is. Na het gemeenschappelijk veto over de UNO-resolutie i.v.m. Syrië staat de barometer gunstig, te meer dat de verhoudingen tussen Rusland en het Westen op een dieptepunt zitten onder meer door het westerse antirakettenschild en Obama’s nieuwe strategie voor Centraal Azië. De VS wil onder meer Japan en Z-Korea betrekken in het

Gazprom


antirakettenschild en nodigde ook al Indië uit. Obama’s doel in Centraal-Azië is de Chinese en Russische invloed terug te dringen en ook een langere aanwezigheid in Afghanistan te behouden dan tot in 2014. Op een Afghanistan-conferentie op 2 november zal meer steun hiervoor worden gezocht. Oezbekistan leent zich al tot dit initiatief.
Logisch dat China en Rusland zoiets niet appreciëren en energie zou weer eens de smeerolie leveren van de Sino-Russische samenwerking.Verschillen over de te betalen prijs voor het geleverde aardgas hebben op een vorige top de miljardendeal verhinderd. Volgens de Russische professor Tomberg is niet het leveren van olie of gas “strategisch”, maar wel de technologische en financiële participatie bij het vormen van de markt: dit betekent niet enkel de levering van gas, maar ook participatie in de netwerken die het gas verdelen. Volgens Tomberg verleent China maar traag toegang aan anderen tot deze distributie. Hij vindt dat de Chinese en Russische experten zouden kunnen samenwerken op het vlak van coördinatie van energie-strategie, voorspellingen en scenario’s, ontwikkeling van de infrastructuur, energie-efficiency en alternatieve energie. Het ontdekken van gasvoorraden in Azerbeidzjan geeft overigens meer speelruimte aan Europa in zijn energieonderhandelingen met Rusland, een reden te meer om inschikkelijk te zijn tegenover China. Volgens andere analisten zou  het minstens tot het jaareinde kunnen duren vooraleer overeenstemming zou worden bereikt over de gasprijs.
Op een voorbereidende zakentop maandag werden al 20 overeenkomsten met een toale waarde van  7 miljard $ overeenkomsten ondertekend. Het Chinees soeverein fonds CIC en zijn Russische evenknie zullen beiden 1 miljard $ investeren in een Russisch-Chinees investeringsfonds. Vice-premier Wang Qishan heeft aan zijn Russische collega Lavrov maandag voorgesteld dat beide landen in Rusland een speciale economische zone zouden gaan uitbouwen, samen gaan werken in ruimtevaart en infrastructuele ontwikkeling en ook handel betalen in lokale munt. Volgens China Daily behoren ook nieuwe energie, milieu, high-tech, IT en bio-pharmaceutica tot de gesuggereerde samenwerkingsgebieden. Rusland zal volgend jaar de APEC-top ontvangen, in 2014 de Winter Olympische Spelen en de Voetbal Wereldbeker in 2018.
Bron Asia Times, Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *