President Biden belde met Xi Jinping

VS president Biden heeft naar aanleiding van het Chinees nieuwjaar zijn ambtgenoot Xi Jinping gebeld en twee uur met hem gepraat. Xi drong aan op de hervatting van de dialoog, maar beide presidenten bleven op hun bekende standpunten. Aan senatoren verklaarde Biden echter bevreesd te zijn dat China op het vlak van infrastructuur ‘de maaltijd van de VS zal opeten’.

President Biden belde Xi op

President Biden sprak voor het eerst sinds hij aan de macht kwam met zijn Chinese collega en dit naar aanleiding van het Chinees nieuwjaar. Het gesprek duurde twee uur en de toon was naar verluidt vriendelijk. ‘Samenwerking is de enige correcte keuze’ benadrukte Xi Jinping ‘want een confrontatie zou een ramp worden’.  ‘China en de VS hebben een verschillende kijk op bepaalde onderwerpen maar het is zaak om elkaar met respect te behandelen op voet van gelijkheid zodat de verschillen op een opbouwende wijze kunnen worden behandeld’, zo ging Xi verder. Hij vond bijgevolg een herneming van de dialoog tussen de twee landen noodzakelijk. Wel vroeg hij bedachtzaam om te gaan met onderwerpen die de Chinese soevereiniteit aangaan.

Het Witte Huis stelt dat president Biden zijn fundamentele bezorgdheid uitte over Beijings ‘dwingende en oneerlijke economische praktijken, het harde optreden in Hongkong, de mensenrechten in Xinjiang en meer assertieve acties in de regio inclusief Taiwan’.  Ook over Covid-19 werd gesproken en de Amerikaanse president drong aan op samenwerking tegen de verspreiding van kernwapens. Ook is er ruimte voor samenwerking in de strijd tegen de klimaatverandering.

Biden had eerder aan de Amerikaanse media verteld dat hij een extreme concurrentie verwacht met China, maar dat het verschil tussen hem en zijn voorganger Trump er in bestaat dat de VS er op zal toezien dat de internationale regels worden gevolgd.

Pentagon werkgroep

Ely Ratner

President Biden heeft in het Pentagon een task force samengesteld die de opdracht krijgt om in 4 maanden tijd een alomvattend rapport op te stellen over China. Dit rapport zal gaan van militaire verhoudingen over technologie, inlichtingenwerk tot de verhouding met de bondgenoten. Zowel geüniformeerde militairen als burgers zullen deel uitmaken van de task force, die zal samenwerken met het Congres. De werkgroep wordt geleid door Ely Ratner die de voornaamste adviseur bij het Pentagon is over China. Ratner is al lange tijd een assistent van Biden en was voordien topman bij het Centre for a New American Security.
Het doorspelen van ‘Chinese kwesties‘ naar een werkgroep doet zich overigens ook voor op andere terreinen. De administratie Biden heeft immers ook Trumps beslissing om Tiktok in de VS ‘te verbieden tenzij het Amerikaans werd’ voorlopig ongedaan gemaakt. Ook voor deze kwestie zal gedurende een tijdje geverifieerd worden wat de implicaties zijn voor de VS-veiligheid. Volgens onderzoeker Martijn Rasser bij het Center for a New American Security zal de evaluatie  deel uitmaken van een bredere herbeoordeling (van Chinese apps). Overigens zou volgende week Trumps verbod ingaan van transacties met acht Chinese apps waarbij Alipay en WeChat Pay.

Infrastructuur

Biden bang dat China VS overtreft in infrastructuur

President Biden heeft vorige donderdag de senatoren van het ‘Environment and Public Works committee’ in het Oval Office bij zich geroepen. Hij waarschuwde de volksvertegenwoordigers dat China ‘op een agressieve manier de VS qua infrastructuur aan het overtreffen is. Ze investeren miljarden in transport, leefmilieu en andere dingen. Hun treinen sporen al met gemak tegen 225 mijl per uur’. ‘Weet je, als we niet in actie schieten, gaan ze onze maaltijd opeten’, aldus nog Biden tegen de senatoren.

Global Times, CNN, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *