Eindejaar maaltijd met familie op afstand

De technologie maakt het de hotpot keten Haidilao mogelijk dat in 57 van haar restaurants de klanten de traditionele nieuwjaar maaltijd kunnen vieren met hun familie die zich op verre afstand bevindt. Opdat het aanbod tijdens het feest voldoende zou zijn werken de logistieke bedrijven nu dag en nacht en zijn sommige buurtsupermarkten ook langer open. President Xi sprak het land toe.

Voorstelling videoconferentiesysteem voor Haidilao

Het is al een tijdje dat de restaurants wensten dat hun klanten konden eten terwijl ze confereerden met familie op afstand. Door de hoge kosten was dit in het verleden onmogelijk, aldus directeur marketing Chen Xi van Huawei Cloud. Door de verspreiding van 5G en van cloud computing daalden de prijzen en nu biedt Huawei het cloud conferentiesysteem aan de restaurants aan tegen een jaarlijkse kostprijs van 8000 yuan, draaglijk voor de meeste restaurantketens.

Hot pot keten Haidilao biedt dit nieuwjaar deze aan mogelijkheid in 40 zowel grote als kleine steden met 57 restaurants. De  speciale eetzalen zijn uitgerust met het Huawei Cloud videoconferentie systeem en slimme schermen van 86 duim. De beelden zijn van een scherpe kwaliteit en ook het hifi-geluid in real time maakt dat hetzelfde effect bereikt wordt als bij een fysieke vergadering. Personen langs beide kanten kunnen met elkaar praten, spelletjes spelen en zelfs hun smartphone verbinden aan de cloud dienst. Haidilao biedt de dienstverlening niet enkel aan in 40 Chinese steden, maar ook in vestigingen in Thailand, Indonesië en Maleisië.

Volgens Haidilao CEO Zhou Zhaocheng kan dit een trend van de toekomst worden. Zoals we eerder meldden, dringt de Chinese regering er op aan dat de migranten dit jaar liever op hun werkplaats het Chinese nieuwjaar vieren dan naar huis terug te keren. Dit om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het cloud conferentiesysteem verzoent de behoefte om met de familie te vieren met de wens van de overheid.

Aanbod

In het distributiecentrum

Opdat het Chinees nieuwjaar succesvol gevierd zou kunnen worden, is het voor leveringsbedrijven, apotheken en supermarkten de klok rond doorwerken opdat de gezin reünies vlot en gelukkig verlopen. Koeriersbedrijf ZTO Express dat 60.000 koeriers telt in meer dan 300 steden, werkt tussen 8 en 16 februari normaal. JD.com verleent 100 miljoen yuan bonussen aan personeel dat werkt tijdens de vakantieperiode. Ook YTO Express werkt door en kent personeel dat blijft werken een toelage toe, een groot oudejaarsdiner, rode enveloppen en cadeauverpakkingen voor ouders en familie thuis. Het zijn niet enkel de logistieke bedrijven die door blijven werken.

Ook sommige markten blijven open en Freshippo van Alibaba verruimde zowel zijn aanbod van nieuwjaar lekkernijen als zijn levering capaciteit. Een aantal buurtsupermarkten volgen deze trend. De supermarkten zijn immers na e-commerce de tweede voorkeurskeuze voor het doen van inkopen. De Bianlifeng Convenience Stores in Beijing, Shanghai, Tianjin, Shenzhen en Suzhou zullen hun 24-uursdiensten voortzetten als gewoonlijk, aldus CEO Xue Enyuan.

Volgens gegevens van Eleme zullen ook 60% van de apotheken in 200 steden open zijn tijdens het Lentefestival. Eleme zal de levering van geneesmiddelen voortzetten in 10 grote steden. Ook de lokale besturen zijn in de weer om een normaal verloop tijdens het Chinees nieuwjaar te garanderen. Dit varieert van het garanderen van het voedselaanbod zonder prijsschommelingen tot en met het veilig verloop door voldoende politie.

Politiek

Xi Jinping bezoekt Guizhou

President Xi Jinping die voor nieuwjaar traditioneel een arm gebied bezoekt, bezocht dit jaar Guizhou. Nu de armoede er uitgeroeid is, komt de klemtoon meer te liggen op de verlevendiging van het platteland, op het milieu en op technologie.

Verder hield de president een nieuwjaarstoespraak op het jaarlijkse banket in de Grote Hall van het Volk in Beijing. Dit jaar viert de Communistische Partij van China haar honderdste verjaardag. Het lange termijn streefdoel om tegen deze verjaardag een middelmatig welvarende maatschappij te creëren, is gehaald.  De president riep iedereen op hard te werken voor het volgende streefdoel, bij de honderdste verjaardag van de Volksrepubliek in 2049. Tegen dan moet de Volksrepubliek een in alle opzichten modern en welvarend socialistisch land zijn.

President Xi somde een aantal successen van 2020 op: economische vooruitgang ondanks corona; volledige uitroeiing van de absolute armoede; substantiële vooruitgang bij de technologische innovatie; succesvol afronden van het vijfjarenplan 2016-2020. Internationaal ziet hij de nieuwe zijderoutes vooruitgang maken en de steun groeien voor het streven naar een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid. Dit laatste valt op: in de westerse mainstream media wordt meestal verteld dat de Chinese oproepen voor samenwerking op steeds meer weerstand botsen.

China Daily, Xinhua

Bekijk ook fragmenten van het Nieuwjaarsgala op tv

De redactie van Chinasquare wenst alle lezers een voorspoedig jaar van de buffel

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *