President Bolsonaro bezocht China

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft een driedaags bezoek aan China gebracht. In tegenstelling tot de anti-China retoriek tijdens zijn kiescampagne verliep het bezoek vriendschappelijk. China is zowel ’s lands grootste handelspartner als belangrijkste investeerder. De Braziliaanse economie zou dit jaar maar met 1% groeien.

Gedurende zijn kiescampagne bekritiseerde Jair Bolsonaro de Chinese investeringen en zwaaide president Trump alle lof toe. Ondertussen weet Bolsonaro dat hij zowel China als de VS beter te vriend kan houden. De economische toestand van zijn land is niet echt rooskleurig want er wordt hooguit een groei van 1% verwacht. Bovendien is China zowel de Braziliaanse grootste handelspartner als grootste bron van investeringen. Vorig jaar bereikte de bilaterale handel een 100 miljard $ record terwijl de Chinese investeringen in 2018 80 miljard $ bedroegen. Vooral samenwerking in de landbouwsector is hierbij belangrijk.

Het driedaags bezoek van Bolsonaro lag dan ook in het verlengde van de vriendschappelijke betrekkingen uit het verleden. Minister van Landbouw Han Changbin stelde zijn Braziliaanse ambtsgenoot voor om een gemeenschappelijk actieplan voor de toekomst op te stellen. Bedoeling is meer Chinese zaden van graangewassen te promoten in Brazilië terwijl China meer landbouwproducten uit Brazilië zou invoeren vooral sojabonen. Deze zijn goedkoper dan de Amerikaanse.

Onder staatshoofden

In zijn gesprek met president Bolsonaro merkte Xi Jinping op dat beide landen als de grootste ontwikkelingslanden in oost en west, de laatste 45 jaren rolmodellen waren van solidariteit en samenwerking voor gemeenschappelijke ontwikkeling. China is klaar om meer Braziliaanse kwaliteitsproducten en producten met hoge toegevoegde waarde in te voeren evenals de samenwerking uit te breiden op het vlak van landbouw, energie, mijnbouw, luchtvaart en de bouw van infrastructuur, beloofde Xi nog. Ook de betrekkingen tussen de volkeren wilde Xi uitbreiden vooral qua voetbal en Chinese traditionele geneeskunde. Hij hamerde nog eens op het behoud van het multilateralisme en de strijd tegen het protectionisme.

Bolsonaro feliciteerde China naar aanleiding van het 70 jarig bestaan van de Volksrepubliek. Hij noemde China een grote samenwerkingspartner en zei dat hoewel de landen ver uitelkaar liggen, dat ze gelijkaardige inzichten delen. Hij hoopte de samenwerking te verdiepen op het vlak van wetenschap en technologie, luchtvaart en sport en beloofde dat hij de markt wil blijven open houden voor Chinese ondernemingen die investeren in de bouw van infrastructuur en de ontwikkeling van olie- en gas. Bolsonaro was akkoord om met China samen te werken om het multilateralisme en de vrijhandel te vrijwaren.

Xi merkte nog op dat China altijd de Latijns-Amerikaanse landen gesteund heeft in het zoeken naar een eigen ontwikkelingspad. Bolsonaro zei dat Brazilië dit jaar de voorzitter is van Mercosur en aan de landen zal voorstellen om de samenwerking met China te verkennen bij het vergemakkelijken van meer vrijhandel. De beide staatshoofden tekenden na afloop een reeks samenwerkingsakkoorden.

Volgend weekend wordt in Beijing de loper uitgerold voor het bezoek van de Franse president Macron. Minister Wang Yi verwacht de ondertekening van 30 tot 40 akkoorden.

Global Times, SCMP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar