Prijs woning in Peking= 27 x jaarinkomen

"Hoge"-huisprijs staat op Yuan-teken

"Hoge"-huisprijs staat op Yuan-tekens

De prijs van een woning in Peking bedraagt op dit ogenblik 27 maal de prijs van een gemiddeld lokaal inkomen en dit is vijf maal de internationale standaard.

Een inkomen in Peking bedraagt gemiddeld minder dan 5000 yuan per maand. Een tweeverdienersgezin zou voor een appartement van 3 miljoen yuan bijgevolg 27 maal hun jaarinkomen moeten besteden om dit te betalen, aldus de directeur van vastgoedmaatschappij ‘Golden Keys’. Volgens internationale normen zou dit slechts drie tot zes maal een gezinsinkomen mogen bedragen. Nochtans zouden de prijzen moeten omlaag gaan, want volgens viceminister van Huisvesting Qi Ji zal de overheid de komende drie jaar 900 miljard besteden aan betaalbare huisvesting. Peking bouwt 28 miljoen m² woongebouwen dit jaar en 43 % ervan gaat naar betaalbare volkshuisvesting. Shanghai heeft een gelijkaardig plan waar volkshuisvesting 45 % van het totaal inneemt. Normaal wordt verwacht dat deze initiatieven de marktprijs zouden doen dalen. propprijs
Dit roept wel tegenstand op van vertegenwoordigers uit de vastgoedsector, die vinden dat de bouw van de volkshuisvesting niet martconform zou zijn en hun winsten onder druk zou zetten. Feit is dat de vastgoedmaatschappijen in het verleden meestal lucratievere luxeresidenties en bureelgebouwen hebben gebouwd. Momenteel staan meer dan 20 % van de bureelgebouwen in Peking leeg.  Valt nu te bezien of de regeringsmaatregelen het gewenste effect zullen hebben. In China wordt gezegd dat de gewone Chinees gebukt gaat onder drie lasten: duur onderwijs, dure gezondheid en dure woonprijzen.
Lees ook dossier over huisvesting
Bekijk CCTV-video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *