Promotie nadat Shenzhen doeleinden overtrof

Shenzhen groeide het afgelopen jaar met 9% i.p.v. de vooropgestelde 8 %. Vooral hightech en ICT floreren, zij het dat de stad ook bezorgd is omdat de hoge kosten een uittocht van bedrijven zou kunnen veroorzaken. Partijsecretaris Ma Xingrui kreeg wellicht een promotie als beloning want hij wordt  dienstdoend gouverneur van de provincie Guangdong.

Het was burgemeester Xu Qin die in zijn jaarrapport voor de gemeenteraad meedeelde dat het brp van Shenzhen vorig jaar groeide met 9% tot 1.930 miljard yuan hoewel het doel maar 8% bedroeg. Dit jaar wordt de lat op 8,5 % gelegd. De 6 strategische nijverheden groeiden zelfs met 10,5 % en vertegenwoordigen nu 40 % van de stedelijke economie. In de stad werd 80 miljard of 4,1 % van het brp geïnvesteerd in O&O en dat is het hoogste cijfer onder de Chinese steden. Sinds 2013 investeerde Shenzhen jaarlijks meer dan 4 % van het brp in deze sector en komt zo op het niveau van Zuid-Korea en Israël. De media voorspelden dat Shenzhen Hongkong zou gaan overtreffen, maar de zwakke yuan heeft dit verhinderd. De stad werkt wel samen met Hongkong voor de ontwikkeling van zowel de Qianhai samenwerkingszone als voor de Lok Ma Chau Loop.
Niettegenstaande het optimisme heerst toch bezorgdheid dat bedrijven de stad verlaten wegens de hoge kosten. Teken aan de wand was dat Huawei 10 miljard investeerde om zijn hoofdkwartier voor maakwerk- en onderzoek te verhuizen naar een blok van 127 ha in het nabije Dongguan. Ook andere hightech giganten als droneproducent DJI verhuist zijn O&O afdeling naar Dongguan, gevolgd door de producent van motion control Googol en Kuangchi. Volgens gemeenteraadslid Wang Hailong zijn nog andere bedrijven aan het uitkijken naar meer goedkope arbeidskrachten. Volgens hem zijn de winsten van de IT-bedrijven flinterdun geworden door zowel de hoge productiekosten als door de lonen. Van de Chinese steden liggen de lonen in Shenzhen het hoogst. Sinds 2014 verdubbelde de prijs voor de huizen en  die voor flats bedraagt meer dan 40.000 yuan per m2. Directeur Wang Hongbing van de stedelijke Ontwikkelings- en Hervormingscommissie legde dan ook in zijn rapport voor het stedelijk congres uit dat dit jaar de prioriteit van het bestuur vooral de verlevendiging is van de echte economie en het maakwerk zodat een uitholling van de bedrijven voorkomen wordt en de nijverheidsketens stabiel blijven. Deze ketens zijn nog intact in de Parelrivierdelta, aldus vicevoorzitter Guo Wanda van het te Shenzhen gebaseerde China Development Institute.

Promotie

Volgens de South China Morning Post wordt Shenzhen partijsecretaris Ma Xingrui (foto) bevorderd tot dienstdoend gouverneur van Guangdong. Gedurende de laatste 30 jaar was Guangdong een freewheelende provincie met leiders van eigen bodem. Xa Xingrui stond aan het hoofd van het Chinese maanprogramma bij de China National Space Administration vooraleer hij twee jaar geleden tot partijsecretaris van Shenzhen benoemd werd.  Volgens de Nanfang Daily heeft gouverneur Zhu Xiaodan al zijn ontslag ingediend. Het bericht werd inmiddels bevestigd door de Chinese pers en  burgemeester Xu Qin is ondertussen Ma opgevolgd als partijsecretaris.
Nog in de voorbereiding van het partijcongres later op het jaar zou de zopas afgetreden Chongqing burgemeester Hang Qifan gepromoveerd worden naar het Nationaal Volkscongres  en wordt te Shanghai verwacht dat voormalig ondergeschikte van Xi Jinping Ying Yong zou aangesteld worden als burgemeester ter vervanging van Yang Xiong.
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *