Qinghai gaat resoluut groen

De binnenprovincie Qinghai die een van de minst-vervuilde provincies is, bezit reeds een groot beschermd natuurgebied waar de drie stromen ontspringen. Nu zet de provincie nog een stap verder door vooral te mikken op haar groot potentieel aan hernieuwbare energie. Vooral de zonne-energie biedt perspectieven.

Langmusi, een grensdorpje in de provincie

Langmusi, een grensdorpje in de provincie


Qinghai is een binnenprovincie van grofweg 1200 op 800 km waar zowel de Gele rivier, de Yangtze als de Lancang (Mekong) ontspringen. De provincie is één van de 4 grote weidengebieden in China. Het driestromengebied dat 320.000 km² groot is, werd reeds beschermd (Sanjiangyuan). De provincie is resoluut tegen de weg van eerst te industrialiseren en nadien het vuil op te kuisen. Goeverneur Luo Huining legt in “Beijing Review” uit dat zijn provincie resoluut de groene weg wil opgaan. Op de jaarlijkse beurs die investeerders aantrekt, werden 127 samenwerkingscontracten getekend waarvan 70 een groene economie betreffen. Goeverneur Luo stipt aan dat zijn provincie een maximum aan zonneschijn ontvangt, waardoor ook de opslagcapaciteit tot de grootste behoort. Tegen 2020 moet de photovoltaische nijverheid goed zijn voor een productie van 100 miljard yuan, maar ook andere energiebronnen bieden perspektieven. Daarvoor lonkt de goeverneur wel naar talent en technologie in het oosten van het land.
Volgens de provinciale “Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen” zou de groene economie in 2015 voor 70 % moeten instaan van de toegevoegde waarde. Het hergebruik van vast afval moet 30 % belopen en het hergebruik van industrieel water 75 %. De nieuwe energiën zouden meer dan 15 % van de toegevoegde waarde moeten vertegenwoordigen. Inzake nijverheden wil de provincie resoluut biomedische, energiebesparings- en milieubeschermings-nijverheden ontwikkelen. De bestaande petrochemie, chemie en non-ferro zullen “gerecycleerd” worden.
Bron: Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *