Allemaal naar het nieuws op CNC world?

Wie een gediversifieerde kijk op het internationale nieuws wil, vindt bij Al Jazeera English al een tijdje het nodige tegengewicht voor CNN en BBC.
Komt er nu een Chinese bron bij er voor het publiek dat een minder westers bevooroordeelde visie zoekt?
Even afwachten misschien.
Op 1 juli heeft Xinhua officieel een Chinese tegenhanger van de internationale nieuwszenders op de markt gebracht: CNC World (of voluit en formeel gezegd CNC, China Xinhua News Network Corporation).
CNC launchCNC World zendt 24/7 Engelstalige nieuws- en achtergrondprogramma’s uit. Het is de enige van dat soort zenders die een onderdeel is van een persagentschap, namelijk Xinhua. Er bestaat ook een Chineestalige CNC.
Volgens de directeur van Xinhua Li Congjun zal CNC internationale berichtgeving verzorgen, uit een Chinees oogpunt. De zender streeft ernaar de vinger aan de pols van de actualiteit te houden en objectief te zijn. Nieuws over China zal meer aandacht krijgen dan bij de concurrentie. De bedoeling is ook om het internationale publiek een correcter beeld te geven van het land.
Voor Xinhua is het initiatief alweer een manier om aan te sluiten bij de snelle veranderingen en ontwikkelingen in de mondiale mediawereld. Het officiële Chinese persagentschap bouwt aan een veelomvattende mediagroep met telex, kranten, websites, economische informatiekanalen, databanken en zoekmachines. Xinhua is al aanwezig in 130 landen en regio’s en heeft mediaproducten in het Russisch, Frans, Japans, Spaans, Portugees en Arabisch.
Het is dan ook de bedoeling dat CNC op termijn uitzendingen in die talen zal verzorgen.
De nieuwe internationale televisiezender, bestrijkt Asia-Pacific, Europa, Noord-Amerika en Afrika via satelliet, kabel, mobiele telefoon en internet.
CNC zendt al uit vanaf 1 januari (in het Chinees) en werd officieel gelanceerd op 1 juli.
Het is de bedoeling dat het tegen 1 oktober met sattelietzenders in de hele wereld kan worden ontvangen en ook op kabel-tv in de VS en andere landen.
In Xinhua, dus ook in CNC worden miljarden geïnvesteerd door de regering. Westerse concurrenten en collega’s zijn uiteraard sceptisch over het voornemen van de Chinezen om van CNC, ‘een nieuwszender en geen propagandaorgaan’ te maken. Britse en Amerikaanse journalisten vinden verder de presentatie en de inhoud nogal zouteloos en een beetje gedateerd, maar geven toe dat dit kinderziekten zijn. Ze hebben gemerkt dat programmamakers van die andere Chinese televisiezender CCTV bliksemsnel leren om een aansprekende stijl te ontwikkelen.
CNC zal tot op zekere hoogte concurreren met CCTV. Dat kan een effect hebben dat te vergelijken is met wat er gebeurt in de sector van de Chinese officiële kranten. China Daily (en in zeker zin zelfs People’s Daily) moet daar wedijveren met de nieuwkomer Global Times. Dat heeft de journalisten en reporters van alle kranten geprikkeld tot interessantere, meer gewaagde, vlottere en diepgaande berichtgeving.
Of dat voor CNC ook zal opgaan is een beetje de vraag, zeker zolang de nieuwe zender bijna uitsluitend gericht is op een internationaal publiek en dus weinig sponsoring van Chinese bedrijven met een binnenlandse klantenkring zal krijgen.
Het valt inderdaad op dat CNC op een vrij voorzichtige, bescheiden manier op de markt is gebracht. Gisteren gelanceerd, vandaag al verdwenen van de home page van Xinhuanet.
Bronnen: Xinhua, The Guardian
introductiefilmpje  http://news.xinhuanet.com/english2010/video/2010-06/29/c_13375156.htm

persconferentie ter introductie

persconferentie ter introductie

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Allemaal naar het nieuws op CNC world?

  1. Hi.Ik ben heel benieuwd naar deze tegenhanger van CNN, Hoogachtend.T.de Wit.

  2. Geweldig !! eindelijk wordt het belangrijkste nieuws ook vanuit de Chinese kant belicht. We zijn immers al tientallen jaren éénzijdig bestookt met Amerikaanse journalistiek maar dit is nu gelukkig verbeterd. Ik gun China de volledige vrijheid van nieuws

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *