Raimondo erg bang van China

VS-Handelsminister Raimondo heeft op een Defensieforum China als het grootste gevaar bestempeld dat de VS ooit had. Bedrijven als NVIDIA die producten vervaardigen juist onder de uitvoerlimiet zijn volgens haar niet goed bezig. Ze zit daarmee op dezelfde lijn als de top China-haviken Marco Rubio en Mike Gallagher.

Photo Global Times Disclaimer

Handelsminister Gina Raimondo sprak op een jaarlijks Defensieforum in Simi Valley (California) . Ze riep wetsmakers, Silicon Valley en VS-geallieerden op te stoppen om China halfgeleiders en andere geavanceerde technologie te bezorgen naar haar zeggen wegens redenen van ‘nationale veiligheid’. Ze bestempelde China als ‘het grootste gevaar dat we ooit hadden’. ’s Werelds twee grootste economieën, zijn verwikkeld in een felle commerciële en geopolitieke rivaliteit, waarin haar departement een leidende rol speelt.

In oktober vaardigde ze voor geavanceerde chips een reeks uitvoerbeperkingen naar China uit zogezegd omdat ze konden gebruikt worden voor militaire doeleinden. Ze vervolgde ‘Ik weet dat er CEO’s zijn die wat chagrijnig tegen me doen omdat ze omzet verliezen. Maar het beschermen van onze nationale veiligheid is belangrijker dan gewin op korte termijn. Democratie is goed voor uw zaken’  Ze noteerde dat NVIDIA chips vervaardigt die net onder de limiet zitten die haar departement bepaalde, maar dat vond ze ‘niet productief’. Ze ging zo verder: ‘Elke dag wordt China wakker en probeert uit te vinden hoe we een einde kunnen maken aan onze exportcontroles … wat betekent dat we elke minuut van de dag wakker moeten worden door die controles aan te scherpen en serieuzer te zijn over de handhaving met onze bondgenoten’.

Ze maakte van de gelegenheid gebruik om meer middelen te vragen voor haar departement. In een taal die haar Defensie toehoorders begrepen, vergeleek ze haar $200 miljoen budget met de kost van enkele gevechtsvliegtuigen. Ze besloot ‘Amerika leidt de wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie … Amerika leidt de wereld op het gebied van geavanceerd chipontwerp. We gaan [China] op geen enkele manier een inhaalslag laten maken.’

Perspectief

Merkwaardig is dat Raimondo in haar besluit geen gewag maakt van kwantum computing omdat dit ook één van de drie technologieën is waarin de VS China onder de knoet wil houden. Tijdig door Edgar Snowden over het belang van niet hackbare communicatie gewaarschuwd, is China op dat vlak echter al minstens concurrentieel te noemen met de VS. Qua AI heeft China sinds het verslaan in 2016 door Google Alpha Go van de Zuid-Koreaanse go-wereldkampioen Lee Sedol een enorme weg afgelegd.

De VS wil China nu afsnijden van AI-chips maar de Chinese groten beweren voldoende chips te hebben ingeslagen om de ontwikkeling van eigen grote taalmodellen tot een goed einde te brengen. Qua chips heeft China inderdaad nog een afstand van jaren te overbruggen, maar ook op dat vlak worden regelmatig doorbraken gemaakt. De VS chipboycot heeft er al voor gezorgd dat de Chinese techgiganten eigen chipfilialen hebben ontwikkeld. Een ander resultaat zal waarschijnlijk zijn dat de versplinterde chipsector de koppen bijeen gaat steken om gezamenlijk het hoofd te bieden aan de collectieve uitdaging.

SCMP, Techtrends



Print Friendly, PDF & Email