Rampschip: 432 doden geteld, identificatie en rouwplechtigheden bezig

Er zijn 432 lichamen gevonden in het wrak van het rampschip, dat vorige maandag op de Jangtse is gezonken. Nu volgt de identificatie. De rouw gaat verder.

Rouwplechtigheid

Rouwplechtigheid


Toen het zeer waarschijnlijk was dat er geen levenden meer uit het wrak zouden komen werd besloten het schip te rechten. De meer dan 200 duikers hadden dagenlang in drie shifts gewerkt om het wrak zorgvuldig en met gevaar voor eigen leven te doorzoeken, iets waarvoor de bevolking en de overheid hun bewondering en dank hebben laten blijken. Zij zijn er in geslaagd maar drie overlevenden uit het rampschip zelf te redden. De andere elf overlevenden waren erin geslaagd van boord te springen en waren zelf aan de wal gezwommen. De trieste balans is: 14 levens gered, 432 doden geteld, 11 mensen vermist. Er is voor en door de nabestaanden een herdenking gehouden, zeven dagen na het overlijden zoals een Chinese traditie het wil. Video  Overheidsambtenaren vergelijken nu het DNA van de slachtoffers met dat van de naast verwanten, van wie bloedmonsters zijn genomen. Het is de bedoeling dat werk in twee dagen af te ronden. Dan mogen de verwanten hun doden een laatste groet brengen, voor de crematie.  China Daily geeft de meest evenwichtige en gedetailleerde berichtgeving over de stand van zaken rond de scheepsramp. http://www.chinadaily.com.cn/china/2015-06/08/content_20931549.htm
candellightDe overheid heeft nu verder regelmatig overleg met de meer dan 1000 aanwezige familieleden. Die zijn uiteraard heel erg van streek. Sommigen van hen eisten dat de mogelijkheden om hun overledenen te identificeren sneller georganiseerd was. Zij eisen ook dat er een transparant onderzoek komt en dat schuldigen, als die er zijn, worden gestraft.

Overlevenden getuigen

De overlevenden hebben bevestigd dat er een zware storm woedde en dat de ramp zich in zo korte tijd heeft voltrokken dat ze nauwelijks beseften wat er precies aan de hand was. Dat is de reden waarom er geen tijd was om op het schip maatregelen te nemen zoals het neerlaten van reddingsboten. Het zou ook kunnen verklaren waarom de kapitein geen noodsignaal heeft gegeven. Collega’s en ex-collega’s van de kapitein, die de ramp heeft overleefd en die door de politie wordt verhoord, getuigen dat hij een ervaren, deskundig een plichtbewust iemand is.
De overheid kiest ervoor om het onderzoek naar de oorzaken nu grondig, maar rustig en zonder externe inmenging (van journalisten of burgers bijvoorbeeld) te laten verlopen. Er is beloofd dat, mochten er fouten zijn gemaakt, die niet zullen worden goedgepraat. Er komt een volledige opening van zaken als het onderzoek klaar is. Een aantal nabestaanden en journalisten vertrouwt dat niet.
China Daily, BBC, 
SCMP 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *