VK-studie: “Chinese broeikasgassen bereiken hoogtepunt in 2025”

Niet rond 2030 maar 5 jaar vroeger zal de uitstoot door China van broeikasgassen tot een hoogtepunt komen, waarna ze afnemen: dat is het besluit van twee onderzoeksinstituten van de “London School of Economics” . Dit vooruitzicht kan van doorslaggevend belang zijn voor de op stapel staande discussie voor het afsluiten van een nieuw klimaatverdrag

luchtvervlgDe studie dat de Chinese broeikasgassen 5 jaar eerder dan tot nu toe  verwacht een maximum zullen bereiken, werd bekend op een conferentie in Bonn waar diplomaten uit 190 landen bijeen zijn om de Conferentie van Parijs eind dit jaar voor te bereiden. De klimaateconoom Nicholas Stern en de analist Fergus Green kwamen tot de bevinding dat China, het land met de grootste CO2-uitstoot ter wereld, in 2025 nog 12,5 tot 14 miljard ton CO2-equivalent de atmosfeer zal in sturen. Daarna gaat de uitstoot bergaf, aldus de nieuwe studie.  Het zou zelfs eventueel vroeger kunnen.“Dit resultaat suggereert dat het steeds waarschijnlijker wordt dat de wereld een mondiale opwarming met meer dan 2°C vermijdt”, zo vermeldt het rapport.
De nieuwe bevindingen baseren zich op het fors afgenomen verbruik van steenkool in 2014 en tijdens het eerste kwartaal van 2015. De komende jaren zal steenkool verder marktaandeel verliezen, terwijl verwacht wordt dat vooral aardgas en hernieuwbare energiebronnen aan belang zullen winnen. Xi Jinping had in november 2014 toegezegd dat China zich als doel stelt om de broeikasgassen tegen 2030 een hoogste punt te laten bereiken. Ondertussen zet China een tandje bij in de strijd tegen de luchtvervuiling die de meeste steden treft. Volgens het zopas door het milieuministerie gepubliceerde “2014 China Environmental State Bulletin  zaten vorig jaar maar 14 op 161 steden met een luchtvervuiling onder de toegestane drempel. De doelstelling om een nieuwe klimaatovereenkomst af te sluiten waarbij de opwarming van de aarde onder twee graden kan worden gehouden, hangt sterk samen met de verbintenis tot reductie van uitstoot van het land dat – in absolute cijfers – de grootste emissie heeft.
De bijeenkomst in Bonn  met de bedoeling een overeenkomst te ontwerpen die in december op de Conferentie van Parijs kan worden ondertekend, duurt tot vrijdag. De rijke landen en de ontwikkelingslanden zijn nog altijd verdeeld over de aanpak. De rijke landen zien in het akkoord vooral de belofte tot een vermindering van de uitstoot terwijl de ontwikkelingslanden vooral aandringen op een financiering om deze vermindering mogelijk te maken. Logisch lijkt dat China zich tot een reductie zal verbinden als de rijke landen over de brug komen met financiering voor de ontwikkelingslanden.
Bronnen: SCMP, De Standaard
Voor de evolutie klikken op de klimaat tag

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *