RCEP: Aziatisch vrijhandelsakkoord komt dichterbij.

Vorige week zijn de onderhandelaars van de 16 landen van het RCEP, het regionaal alomvattend economisch partnerschap dat door China gepromoot wordt, het eens geraakt over een aantal sleutelelementen. China wil RCEP graag doorzetten als buffer tegen de vijandige economische strategie van de VS. Ook Japan schaart zich achter het plan.

RCEPHet nieuws van de doorbraak in de besprekingen komt van de minister van handel en industrie van Singapore, waar de gesprekken plaats vonden. Hij verwacht dat een principeakkoord kan gesloten worden wanneer de leiders van de 16 landen in Singapore bijeen komen in november.
Een ander element dat op een doorbraak wijst is de uitspraak in de Japanse pers van de Japanse premier Abe dat de betrekkingen met China ‘volledig terug normaal’ zijn. Hij wees op de betere verstandhouding sinds het bezoek van de Chinese premier Li aan Japan in mei. In juli riep Abe op tot vooruitgang in het RCEP dossier. Hij wil dat Azië zich verenigt tegen het protectionisme.

RCEP of TPP

Bij RCEP zijn 16 regionale landen betrokken, waaronder de tien leden van ASEAN, China, Japan, India, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Samen tellen ze ongeveer de helft van de wereldbevolking en een derde van het globale bbp.
Er wordt al jaren over RCEP gepraat maar definitieve vooruitgang bleef uit. RCEP werd gezien als het Chinese alternatief voor het door Amerika gesponsorde TPP (Trans Pacific Partnership). China was daarvan uitgesloten, maar landen als Japan, Australië en Vietnam waren in de running voor beiden. Na het afhaken van de VS onder president Trump probeert Japan TPP te redden zonder de VS.
South China Morning Post citeert Huo Jianguo, een voormalige directeur van een onderzoeksinstituut van het Chinese handelsministerie. Volgens hem moet China het initiatief nemen voor het vormen van een nieuwe internationale handelsorde, nu de VS een handelsoorlog voeren. Het wil daarom na jaren van besprekingen nu een snel doorbraak met RCEP.
Japan heeft intussen blijkbaar ook besloten dat de RCEP kaart gunstiger is dan TPP met of zonder Trump. De samenwerking China-Japan, de tweede en derde economie ter wereld, is cruciaal voor het tot stand komen van RCEP.

Compromis over uiteenlopende visies?

De onderhandelingen gingen tot nog toe niet echt vooruit omdat er verschillende visies zijn over hoever elk land zijn markten moet openen voor buitenlandse goederen, diensten en investeringen. Japan wil ver gaan maar India staat op de rem. Huo verwacht dat er een stapsgewijze opening komt met tijdelijke uitzonderingen.
Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *