Deals tijdens bezoek Braziliaanse president

Tijdens het eerste staatsbezoek van de Braziliaanse president Dilma Rousseff aan Beijing, werd een reeks overeenkomsten getekend die de banden tussen de twee landen versterken en de wederzijdse handel diversifiëren. Er is verder gebleken dat beide landen het over een aantal internationale problemen eens zijn en verder gaan samenwerken.
President Hu Jintao en Dilma Rousseff ondertekenden een gezamenlijke mededeling waarin ze hun “brede consensus” op het gebied van handel en globaal beleid benadrukten. De twee landen  vonden het ook tijd dat de Doha-besprekingen afgerond worden en willen samen werken inzake de hervorming van het internationaal financieel systeem.
China is de grootste handelspartner (bilaterale handel 55 miljard $) en buitenlandse investeerder van Brazilië (30 miljard $) , maar de economische betrekkingen waren de afgelopen maanden wat gespannen nadat Brazilië beweerd had (aangemoedigd door de VS) dat goedkope Chinese goederen de Braziliaanse markt zouden overspoelen, terwijl de toegang tot de Chinese markt voor hen zou beperkt worden. Tijdens een toespraak gisteren zei Rousseff dat “meer gediversifieerde handel de enige manier is om op lange termijn de handelsrelaties te ondersteunen.”
Een aantal samenwerkingsverbanden werd ondertekend op het gebied van defensie, technologie en sport. Bovendien was er ook een bestelling bij ter waarde van 1,4 miljard dollar (ruim 966 miljoen euro) van de Chinese regering bij de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. De Braziliaanse elelektriciteitsmaatschappij Electrobras en de staatsenergie gigant Petrobras tekenden overeenkomsten met hun Chinese partners. Beide landen werden het eens om Braziliaanse gevogelte- en vleesondernemingen te erkennen zodat nieuwe producten op de import/exportlijsten kunnen worden toegevoegd. De overeenkomsten maakten tevens de weg vrij opdat Chinese bedrijven zouden kunnen bieden op contracten betreffende de infrastructuur, met inbegrip van projecten waarbij Brazilië gastheer zal zijn zoals het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016. De president is op haar reis vergezeld van 250 top bedrijfsleiders. Ze gaat deelnemen aan de top van de BRICS-landen in Sanya.
Bronnen: China Daily, Radio 86
Zie ook CNTV-Dialogue over de bilaterale verhouding

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.