Regering wil beroepsonderwijs hervormen

De Chinese regering wil met een plan ter hervorming van het beroepsonderwijs de kwaliteit van dit onderwijs stimuleren zodat zich een heus vakmanschap ontwikkelt.

Het Chinese kabinet heeft een plan ontvouwd dat de beroepsopleiding hervormt om zo meer arbeidskrachten te scholen. De beroepsopleiding zal hervormd worden zodat deze aangepast is zowel aan de technologische ontwikkelingstrends als aan de marktvraag zodat de werkgelegenheid meer kwalitatief wordt. Alle sectoren van de samenleving en vooral de ondernemingen worden aangeraden om ’s lands beroepsonderwijs te steunen. Zo worden bijvoorbeeld grote ondernemingen aangemoedigd om eigen beroepsopleidingen te voorzien en programma’s aan te bieden van hoge kwaliteit.

Het regeringsplan detailleert de maatregelen om de politiek van de beroepsopleidingen te verbeteren: zowel de kwaliteit van het secundair onderwijs als dat van het hoger beroepsonderwijs moet omhoog. Bovendien komen er nationale standaarden voor het beroepsonderwijs en dit voor het onderwijs zelf als ook voor het didactisch materiaal en de leraars zodat zich heus vakmanschap kan ontwikkelen. Een pilotproject dat dit jaar wordt uitgevoerd voorziet dat studenten aan beroeps hogescholen en universiteiten die studieprogramma’s aanbieden op toegepaste gebieden een academisch certificaat en diploma zullen krijgen over hun beroepsvaardigheden op de verschillende niveaus. Binnen 5 tot 10 jaar zullen de operatoren van beroepsonderwijsinstellingen die nu meestal werken vanuit de overheid, meer gediversifieerd zijn en meer entiteiten en personeel bevatten van niet gouvernementele sectoren.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *