Xinjiangs wintertoerisme stijgt tijdens lentefestival met 70%

Tijdens het voorbije Chinees nieuwjaar ging het toerisme in Xinjiang sterk vooruit. Vorig jaar ontving de A.R 150 miljoen toeristen en tegen 2020 worden er 300 miljoen verwacht. De regio verbetert de infrastructuur, maakt promotie in de kustgebieden en steunt ook de ontwikkeling van het toerisme in het kader van de strijd tegen de armoede.

Toeristen in Kanas

Tijdens de voorbije vakantieweek rond het Chinees nieuwjaar werden 3 miljoen uitstapjes gemaakt in en naar de A.R. Xinjiang. Dit is een niet geziene vooruitgang met 71%. Van de 3 miljoen werden er 2,18 miljoen of 72% gemaakt door de lokale bewoners uit de regio zelf, aldus nog de officiële toeristische cijfers. Naast de traditionele ontspanning als skiën werden gedurende de vakantieperiode zowat 300 activiteiten georganiseerd. Deze varieerden van tentoonstellingen over immaterieel erfgoed, operavoorstellingen, lichtshows, drakendansen tot beurzen rond tempels. De toeristische trips brachten 3,6 miljard yuan op of een vooruitgang met 74%.

De winter wordt vaak beschouwd als buiten het seizoen in Xinjiang omdat de normale temperatuur beneden -10 ligt en soms tot -40° kan gaan. Niet zelden is het verkeer naar de bergen geblokkeerd door sneeuw en ijs. Met de ontwikkeling van de infrastructuur en de lokale economie is het wintertoerisme een heuse groeimotor geworden voor gebieden zoals de Altay-prefectuur. Altay staat bekend om zijn poedersneeuw en een sneeuwseizoen dat 180 dagen duurt. Uit statistieken van WeRun dat de stappen van de Chinezen telt, werden met het nieuwjaar de helft meer stappen gezet dan vorig jaar. Blijkbaar wint het doen van fysieke oefeningen aan populariteit tijdens het Chinees nieuwjaar dat vroeger eerder een rustperiode was. Vooral sneeuw- en ijs sporten blijken hierbij in trek.

Vorig jaar ontving Xinjiang 150 miljoen toeristen of plus 40% en de regio verwacht in 2020 zelfs 300 miljoen trips. Dit jaar promoot Xinjiang 100 reispakketten waarbij wintertoerisme producten maar ook toeristische ervaringen over lokale gewoonten, cultuur en geschiedenis. Meer multimedia producten zullen door heel China geplaatst worden op luchthavens en SST-stations. Het regionaal bestuur wil ook de procedures voor buitenlandse toeristen vereenvoudigen. Deze blijken nogal geïnteresseerd in avontuurlijk toerisme en het ervaren van de lokale gebruiken. Volgens lokale gids Wang Xiaoli die al 9 jaar in de Kazak Autonome Prefectuur Ili gidst, is de Lop Nur-woestijn populair, de site van de voormalige hoofdstad Loulan (Kroraina), de oude zijderoute en andere overblijfselen van oude steden.

Veelzijdig

Sneeuw- en ijsfestival in Bayingolin

Xinjiang bezit zowel woestijnen, bergen, meren, bossen en weiden naast unieke toeristische sites. Qin Yan nam gedurende het Lentefestival zijn gezin mee uit Datong (Shanxi) naar een skistation in de prefectuur Altay. Voor hem is reizen naar Xinjiang geen luxe meer omdat de kosten verminderden en omdat er meer toeristische treinen rijden. De regio ontvangt ook weinig klachten wegens oplichting of geweld tegen toeristen.

In totaal beslaat Xinjiang een zesde van het Chinees grondgebied. Met zijn 21 burgerlijke luchthavens beschikt het over de meeste luchthavens van alle provincies en regio’s. 49 vliegtuigmaatschappijen bieden 257 vliegroutes aan. Urumqi is verbonden met 17 landen en regio’s wereldwijd. De ontwikkeling van het toerisme werkt ook de strijd tegen de armoede in de hand. Volgens het Xinjiang Daily heeft het regionaal bestuur al 172 miljoen yuan in het kader van de armoedebestrijding geïnvesteerd in 263 toeristische programma’s. Dit hielp bij het scheppen van 13000 banen voor arme bewoners. Nabij Kanas bieden 9 hotels met 30 ‘homestays’ 3000 bedden voor toeristen aan. Vorig jaar steeg het beschikbare inkomen voor de rurale bewoners in Xinjiang met 8,4% en bij de stedelijke bewoners met 6,5%.

Bronnen: Global Times, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar