Regeringen China en Taiwan gaan praten

Dinsdag starten de eerste besprekingen op regeringsniveau tussen de regering van de Volksrepubliek en het bestuur in Taiwan. Toch is de af te leggen weg nog lang. Tot nog toe verliepen de contacten tussen ‘parapolitieke’ organisaties.

chaiwn2

Wu (l) en Zhang (r)


Historisch is het woord dat gebruikt wordt voor de besprekingen die morgen starten tussen de twee partijen die al 65 jaar mekaars vijand zijn. De afgevaardigde van het Taiwanees bestuur Wang Yu-chi die de Chinapolitiek van het eiland overziet, vloog naar het vasteland om er te praten met zijn tegenhanger Zhang Zhijun die het hoofd is van China’s Taiwan Affairs Office. De gesprekken grijpen plaats in Nanjing en zouden minstens duren tot 14 februari. Wang wordt vergezeld door een delegatie van 20 personen. De rode loper werd voor hem niet niet uitgelegd, maar Wang werd wel begeleid door een autocolonne.
Dit is het eerste officiële contact sinds een paar miljoen supporters van de nationalisten in 1949 naar Taiwan vluchtten na de nederlaag in de burgeroorlog tegen de communisten. Sindsdien beweren beide partijen dat ze de enige echte regering van China  zijn. In de jaren negentig kwam er wel een dialoog op gang tussen ‘parapolitieke’ organisaties. Het gaat om de Straits Exchange Foundation (SEF) voor Taiwan en de Association for Relations Across the Taiwan Straits (ARATS) voor de Volksrepubliek.

Doeleinden

Sinds het aan de macht komen in 2008 van Ma Ying-jeou aan Taiwanese kant begon een dooi met het terug instellen van vliegverbindingen tussen beiden. De grootste stap voorwaarts was de ondertekening in juni 2010 van de Economic Cooperation Framework Agreement. Taiwan legt de nadruk voor de besprekingen op praktische resultaten zoals economische voordelen, zekerheden op het vlak van veiligheid en betere gezondheidszorg voor zijn studenten. De Volksrepubliek beoogt meer de integratie van beiden op lange termijn met vooral een economische integratie op korte termijn. Handel met de Volksrepubliek en Hongkong maakt al een derde uit van de Taiwanese economie die daardoor de gevolgen van de wereldwijde recessie kon afzwakken.
Waarnemers zijn nieuwsgierig of het openen van wederzijdse verbindingskantoren ter sprake zal komen of eventueel het vrijmaken van de weg voor besprekingen tussen Xi Jinping en Ma Ying-jeou. Wang zal ook het mausoleum van Sun Yat-sen bezoeken en woensdag spreken voor de Universiteit van Nanjing. Vooraleer hij zijn bezoek afsluit zal hij met leden van verschillende denktanks gaan praten in Shanghai. Daar zijn de meeste investeringen uit Taiwan geconcentreerd en dit gevolgd door Jiangsu {bv Kunshan) en de Parelrivierdelta. Twee reporters uit Taiwan die het gebeuren wilden verslaan, werd de toegang tot het land geweigerd: het gaat om de correspondent van de Amerikaanse Radio Free Asia en de journalist van Apple Daily.
Bronnen SCMP, Radio Taiwan International
Lees ook het artikel over de houding van de Taiwanese oppositiepartij DPP en andere artikels met tags Taiwan, groot-China: klik onderaan

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *