Rijkste Chinees heeft twee petjes

De 67 jarige Zhong Shanshan is met zijn vermogen van 71 miljard € de rijkste Chinees. Hij heeft dit fortuin echter opgebouwd in twee verschillende sectoren: namelijk met het mineraalwater Nongfu Spring en ook met een geneesmiddelengroep die onder meer Covid-tests vervaardigt.

Zhong Shanshan

Zhong Shanshan werd in 1953 te Hangzhou geboren. Tijdens de culturele revolutie stopte hij met de lagere school en ging werken in de bouw. Hij werd later journalist bij Zhejiang Daily, werkte bij  Zhejiang Radio & TV maar ook als verkoopagent voor het Wahaha-drankenbedrijf. Bij de Zhejiang Daily  interviewde hij meer dan 500 selfmade zakenlieden. In 1988 verhuisde hij naar Hainan waar hij begon met champignonkweek, overschakelde naar garnalen en tenslotte schildpadden. In 1996 stichtte hij te Hangzhou een flesjeswater bedrijf dat later Nongfu Spring zou worden. Hij stopte in 1999 met het verwijderen van natuurlijke mineralen uit het water, groot nieuws toen het water in China meestal werd gedistilleerd. Zhong benadrukte vooral de weldaden van bronwater. Nongfu Spring waarvan hij steeds 84% bezit, verdeelt ook gesuikerde dranken zoals thee in flesjes. Momenteel bezit het bedrijf 28% van de markt van gebottelde dranken. De beursgang van Nongfu Spring maakte van hem de rijkste Chinees en volgens Forbes de zesde rijkste wereldwijd.

Dranken van Nongfu Spring

Minder bekend is dat Zhong drie jaar na het oprichten van Nongfu Spring ook de medische groep Yangzhentan oprichtte waarvan Wantai Biological Pharma het geneesmiddelenfiliaal is. Wantai werd in april 2020 beursgenoteerd wat ook het vermogen van Zhong aandikte. Een specialiteit van Wantai is de Covid-19 test die al na 75 minuten het resultaat aflevert. Daarvan werden volgens de Wantai-website al 10 miljoen stuks verkocht. Naar verluidt werkt Wantai ook aan een anti-Covid vaccin dat werkt via neusverstuiving. Volgens officiële commerciële bronnen zou Zhong Shanshan in een honderdtal bedrijven aanwezig zijn ofwel met kapitaal ofwel als bestuurder.

In tegenstelling tot zijn stadsgenoot Jack Ma schuwt Zhong de media. Volgens een lokale ondernemer in China Economic Weekly vermijdt hij zelfs ontmoetingen met zakelijke milieus in de stad. In een van de zeldzame persinterviews verklaarde hij ‘Ik houdt niet van banketten waar iets anders dan water wordt gedronken’. Consequent, dat wel.

RTL, WIKIPEDIA, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *