Rush naar het COVID-19 vaccin en geneesmiddel

In verschillende landen worden procedures vereenvoudigd om snelle een COVID-19 vaccin of behandeling te ontwikkelen. China blijft niet achter.

Zhong Nanshan , de Chinese top-epidemioloog, heeft vorige zaterdag verklaard dat een vaccin in China voor noodgevallen beschikbaar kan zijn in de herfst of tegen het jaareinde. Zes Chinese kandidaat vaccins worden momenteel uitgetest. De voorbereidingen voor de massaproductie lopen.

Wang Zhigang, de minister van wetenschap en technologie heeft deze week op een persconferentie nog maar eens bevestigd dat een Chinees vaccin een ‘wereldwijd openbaar goed’ zal zijn. Maar hoe zijn de vooruitzichten op het terrein?

Van de zes kandidaat-vaccins die momenteel al volop getest worden, zijn er vier die voor hun productie een laboratorium met hoge veiligheidsnormen nodig hebben omdat ze werken met gedesactiveerde vormen van het echte virus. Ze hebben certificering niveau 3 nodig, de op één na hoogste veiligheidsnorm. De Chinese overheid moedigt de producenten aan nu al alles klaar te maken voor massaproductie.

Fabrieken weldra klaar voor productie

SinoPharm, een dochteronderneming van een Chinees staatsbedrijf, bouwt zo snel mogelijk twee fabrieken in Beijing en Wuhan, voor de productie van de kandidaat vaccins van Beijing Institute of Biological Products en van Wuhan Institute of Biological Products, twee dochterondernemingen uit dezelfde groep. De vaccins zitten intussen in testfase 2, dus wereldwijd bij de koplopers. De fabriek in Beijing is af en wacht op certificering. Ze krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 100 miljoen dosissen. Die in Wuhan heeft een capaciteit van 80 miljoen dosissen, en de ruwbouw is klaar.
De twee fabrieken zullen op zich in staat zijn de behoeften te dekken van specifieke bevolkingsgroepen zoals gezondheidswerkers, diplomaten, studenten in het buitenland en mensen die in het buitenland gaan werken aan projecten voor het Belt and Road Initiative (De nieuwe zijderoutes). De Chinese overheid had eerder verklaard dat men eind dit jaar wil beginnen met het vaccineren van specifieke doelgroepen, zelfs indien alle vereiste testen nog niet volledig gedaan zijn.

Sinovac Research & Development bouwt eveneens een fabriek in Beijing. Het bedrijf haalde recent nog 15 miljoen dollar kapitaal op om zijn vaccinonderzoek verder te zetten. Het is in gesprek met de Wereldgezondheidsorganisatie en ‘betrokken landen’ voor het uitvoeren van testfase 3 voor zijn kandidaat vaccin. Voor testfase 3 is een groot aantal menselijke vrijwilligers nodig die het risico lopen zonder vaccin besmet te worden. Gezien het uiterst klein aantal besmettingen is China zelf momenteel niet geschikt voor testfase 3. Sinovac wil jaarlijks 100 miljoen dosissen produceren. De fabriek zal al in juli starten met proefdraaien.

Andere farmaciebedrijven staan nog minder ver in de testen, maar plannen toch vooruit. Volgens de China Academy of Building Research bouwen zowel Hualan Biological Engineering in de provincie Henan als Kangtai Biological Products in de stad Shenzhen fabrieken met veiligheidsniveau 3. Het Institute of Medical Biology, dat valt onder de Chinese Academy of Medical Sciences heeft plannen klaarliggen voor later dit jaar.

CanSino Biologics uit Tianjin dat samen met het leger een vaccin op basis van een verzwakt griepvirus heeft ontworpen, plant het uitvoeren van testfase 3 in Canada. De productie zal gebeuren in de productiehal van de Canadian National Research Council.

Snellere administratieve afhandeling

Volgens een anonieme expert in vaccins zijn de regels voor het goedkeuren van vaccins versoepeld. Alles moet sneller gaan. Administratie die vroeger dagen duurde moet nu binnen enkele uren afgewerkt worden. In plaats van te vergaderen houd men snelle videoconferenties.
Wanneer er effectief een vaccin is dan zal elk lot van de productie nog apart chemisch en biologisch getest worden. Het controleorganisme voor geneesmiddelen zegt over voldoende middelen te beschikken om de extra werklast op te vangen.
Intussen hebben Shanghai Junshi Biosciences en het Chinese Academy of Science’s Institute of Microbiology toestemming gekregen voor fase 1 van de testen voor een geneesmiddel tegen COVID-19. Het gaat om antilichamen die het virus kunnen neutraliseren. In de eerste testfase wordt het geneesmiddel toegediend aan gezonde mensen om te controleren of het veilig genoeg is. Het is wereldwijd het eerste specifieke COVID-19 geneesmiddel waarmee testen beginnen.

Bronnen: Caixin, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *