Rusland en China streven naar gezamenlijk financieel handelsnetwerk

China en Rusland zullen hun inspanningen opdrijven om samen een onafhankelijk handelsnetwerk op te zetten zodat ze minder afhankelijk worden van het door de VS-geleid financieel systeem. Dit blijkt uit een videogesprek tussen de presidenten Xi en Putin.

De Russische presidentiële woordvoerder Yury Ushakov meldde aan Tass dat het videogesprek tussen beide presidenten speciale belangstelling toonde voor de noodzaak om een onafhankelijke financiële infrastructuur op te zetten voor handelsoperaties tussen Rusland en China. Hij voegde er aan toe dat derde landen dit netwerk niet zouden kunnen beïnvloeden. De twee leiders verwelkomden overigens het toenemend aantal overeenkomsten dat afgehandeld wordt in yuan maar ook de inspanningen om de toegang tot de beurzen te vergemakkelijken voor de investeerders uit beide landen.

Handel

Tijdens het videogesprek zei Xi dat de handel tussen China en Rusland tijdens de eerste drie kwartalen voor de eerste keer $100 miljard had bereikt. De yuan staat in voor 17% van de bilaterale handelsregelingen tussen de twee en voor meer dan 12% van de Russische internationale reserves, aldus People’s Daily. Om niet getroffen te worden door sancties uit Washington willen ze nu hun afhankelijkheid ten aanzien van het VS-geleid financieel systeem verminderen wat hun betalingen door SWIFT zou beperken. Rusland beschikt al over het System for Transfer of Financial Messages SPFS en China over China’s Cross-Border Interbank Payment System (CIPS) dat uit 2015 dateert.

Onafhankelijk

De Russische gouverneur van de Nationale Bank Elvira Nabiullina zei twee jaar geleden dat een dedollarisatie-politiek nodig was om de Russische externe risico’s, zowel economische als politieke, te verminderen. Ondervoorzitter Fang Xinghai van de China Securities Regulatory Commission vertelde op een Caixin forum dat de internationalisatie van de yuan zou kunnen helpen bij het compenseren van beperkingen op grote projecten zoals het Belt & Road Initiative, die veroorzaakt zijn door de afhankelijkheid van vreemde valuta. Het bouwen van een onafhankelijke financiële infrastructuur kan de twee landen in staat stellen schommelingen in handelsindicatoren te vermijden om zich te concentreren op ‘kwalitatieve groei’, aldus docent Xiong Leping aan de Russische school van de Beijing Foreign Studies University.

Andere

Het gesprek tussen Putin en Xi komt op een ogenblik dat westerse media een hype maken van Russische troepenopbouw langs de grens met Oekraïne. Xi beloofde dat China altijd de Russische inspanningen zal steunen voor het behoud van stabiliteit op lange termijn. Putin steunde de Chinese aanpak tegenover Taiwan. Xi vond nog dat de twee naties verder moeten samenwerken qua energie en de ontwikkeling van duurzame energie. Tijdens de eerste 10 maanden van dit jaar voerde Rusland meer dan 12 miljard m³ aardgas uit langs de Power of Siberia gas pijplijn die gelanceerd werd in 2019. Dat is drie maal zo veel als de 4,1 m³ aardgas die Rusland gedurende geheel 2020 naar China uitvoerde. De twee landen gaan voorts in China 150 miljoen doses produceren van de Russische Sputnik V- en Sputnik Light-coronavirusvaccins. Putin en Xi zullen elkaar de volgende maal live ontmoeten bij de opening van de Olympische Winterspelen in Beijing.

SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *