Schittert China (opnieuw) op de paralympische spelen?

Naar de paralympische spelen van Tokio komt een forse groep van Chinese sportbeoefenaars, met behoedzaamheid, maar ook met grootse plannen en idealen.

paralympische spelen
foto Xinhua

Voor China nemen er 132 vrouwen en 119 mannen deel aan de 2020 Tokyo Paralympics. Ze zullen in bijna alle van de meer dan twintig disciplines optreden, ook in de ‘nieuwe paralympische sporten’ taekwondo en badminton.

Gevarieerd gezelschap

De sporters hebben een gemiddelde leeftijd van 27.5 jaar en ze behoren tot acht van de 56 etnische groepen in de Volksrepubliek. Tafeltennisser Zhao Ping (56) is de oudste Chinese deelnemer in Tokio en zwemmer Jiang Yuyan (16) is er de jongste. Het zijn allemaal amateurs en ze behoren tot diverse sociale groepen: arbeiders, boeren, studenten enz. Met alle begeleiders erbij telt het Chinese team voor de paralympics in Tokio 437 leden. Het is voor het eerst dat China uitkomt in zoveel paralympische sporten. In 1984 deed het land voor het eerst mee aan de paralympische spelen. Sinds 2004 is China bij de vier recentste paralympische zomerspelen het land geweest met het beste medailleresultaat. Voor de atleten met een beperking kan het succes van Team China bij de ‘gewone’ zomerspelen van dit jaar, 38 gouden medailles en 88 medailles in totaal, een inspiratie en een uitdaging vormen.

De speciale periode

De sporters voor atletiek, zwemmen, fietsen, schermen en gateball zijn sinds vrijdag in Japan. Woordvoerders van Team China hebben bij de aankomst van de ploeg in Tokio de organisatoren bedankt. ‘We zullen alle nodige maatregelen nemen om de teamleden te beschermen, in de hoop onze olympische dromen waar te maken en eervolle resultaten te behalen voor ons land’…’Het is voor alle betrokkenen moeilijk geweest om de trainingen vol te houden gedurende de afgelopen vijf (in plaats van vier) jaar en met de corona-pandemie’, aldus leiders en bekende leden van de delegatie, zoals zwemmer Wang Jiachao. De Chinese deelnemers hebben scholing gekregen over hoe ze infecties kunnen voorkomen en er is extra zorg besteed aan beschermingsmateriaal.

paralympische spelen
Zhang Haidi (foto Xinhua)

Paralympisch, een extra dimensie

Paralympische spelen zijn olympische spelen voor atleten met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook hiervan bestaat een zomer- en een winterversie. De paralympische spelen komen bijna direct na de olympische, een gewoonte sinds 1988. De Paralympische Spelen Tokio 2020 beginnen, met een jaar uitstel vanwege Covid-19, op 24 augustus 2021 en lopen tot 5 september. Mevrouw Zhang Haidi, de legendarische voorzitter van de Chinese Bond voor Sporters met een Beperking, staat aan het hoofd van Team China. Zij is een van de top-organisatoren van de Beijing Winter Paralympic Games die zullen plaatsvinden van 4 tot 13 maart 2022. Voor Zhang, die ook zetelt in de Politieke Consultatieve Conferentie van het Chinese Volk, de Chinese senaat, ‘laten de spelen zien dat de volkeren van de wereld zich kunnen verenigen en het vermogen bezitten om de problemen te trotseren’. In Tokio zijn de Chinese atleten en de mensen die hen omringen van plan vriendschap te sluiten met vele buitenlandse sportieve concurrenten en reclame te maken voor de winterspelen in Beijing.

Bronnen: Xinhua, CGTN, China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *