SCMP:Meer geld voor EU voor meer IMF-macht opkomende landen (upd)

De doorgaans goed over China geïnformeerde South China Morning Post meent te weten dat China meer geld aan het IMF wil verstrekken voor Europa op voorwaarde dat de opkomende landen meer medezeggenschap krijgen in dit IMF.

Amerikaanse "humor"


In het Mexicaanse Los Cabos begint een tweedaagse top van de G20 die het onder meer zullen hebben over de voortdurende euro-zonecrisis. China en andere opkomende landen willen echter niet dat dit de top domineert. Zij vinden dat de opkomende landen meer te zeggen moeten krijgen in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ten koste van de gevestigde machten die hen dat niet gunnen. Volgens door de SCMP geciteerde analisten verbindt China de verdere financiële steun aan een IMF-Fonds voor Europa aan de voorwaarde dat deze opkomende landen binnenin het orgaan meer macht krijgen. Volgens president Hu Jintao is het overwinnen van de wereldwijde crisis immers nauw verbonden met het verhogen van de globale vraag in die landen. Hu heeft voorheen al gewezen op de belangrijke groei die China realiseert als factor die  stabiliteit en ontwikkeling verzekert op wereldvlak. De Chinese media wijzen vandaag ook op China’s bijdrage aan het overeind houden van de wereldeconomie.
In een interview met de SCMP (Hongkong) en een Chinees blad zegt onderminister van Buitenlandse Zaken Cui Tiankai dat zowel de opkomende landen als de economisch sterkste landen bijdragen tot de globale economische ontwikkeling, maar dat er een kloof bestaat tussen beider vertegenwoordiging in internationale financiële organen. Hij hoopt dat het IMF tot een hervorming van het quotasysteem kan komen zoals in 2010 overeen gekomen. In dit voorstel tot hervorming werd China het derde grootste IMF land waarbij zijn stemquotum werd verhoogd van de huidige 3,72 % naar 6 %. De VS en nog andere landen hebben dit echter niet geratificeerd.
Volgens EU-expert Ding Chun aan de Fudan-universiteit zou China geen significante bijdrage leveren als niet meer met China’s opinie wordt rekening gehouden zoals de vertegenwoordiging binnen het IMF. Peking heeft nooit gezegd hoeveel het via het IMF zou geven. Onderminister Zhu Guangyao beweert dat China in Mexico met een bedrag zal komen (het wordt 43 miljard $) en hij vertrouwt er op dat met de 268 miljard $ toezeggingen die er al zijn de som van 430 miljard van een fonds voor de EU uiteindelijk kan worden gehaald. Volgens regeringsonderzoeker Ding Yifan zijn er geen voorafgaande voorwaarden om Europa te helpen en beseft China dat de verandering van de IMF-stemquota tijd vergt. “Hoewel de VS niet wil dat Europa ineenstort, zullen zij hun leidende rol in het IMF niet willen opgeven enkel omdat China meer bijdragen zou leveren”, aldus nog Ding Chun.
Chinese media dringen in artikelen over de top aan op een moedige houding en doorzettingsvermogen van hun eigen regering en de collega’s van de BRICs om sneller resultaat te boeken. Zo wijst de China Business News (Sjanghai) erop dat China met zijn beloofde 43 miljard, tien procent bijdraagt en de VS niets. De Global Times filosofeert dan weer over het internationaliseren van de yuan, een risico dat Beijing volgens de krant zou moeten aandurven. De Global Times herinnert ook aan het plan van de BRICs om een eigen internationale financieringsbank op te richten:  ‘Dat zou wel helpen om  het Westen tot compromissen te bewegen’.
Bronnen: SCMP, BBC, Global Times, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *