Shanghai-Hongkong beursconnectie start op 17 november

De beurscommissies van Shanghai en van Hongkong hebben bevestigd dat de in het vooruitzicht gestelde verbinding tussen beide beurzen start op 17 november. De mededeling volgt na een onderhoud van CE Leung bij Xi Jinping die het bestuur van Hongkong voluit steunde bij het hooghouden van de rechtsstaat en de sociale rust. De protestbeweging is op zoek naar een nieuwe tactiek.

HKExtrialVorige week kon Tsang, de Financial Secretary van Hongkong na onderhandelingen in Beijing nog niet het signaal op groen gezet krijgen. Dit heeft CE Leung wel voor elkaar gekregen na een onderhoud met Xi Jinping tijdens de APEC-top in Beijing. Volgens een gemeenschappelijke verklaring van de China Securities Regulatory Commission (CSRC) en de Securities and Futures Commission (SFC) uit Hongkong zal het verbindingsplatform tussen beide beurzen zijn verhandelingen starten op 17 november. Beide beurswaakhonden werkten sinds 10 april in nauw contact aan de lancering van het gemeenschappelijk platform. Dit programma laat investeerders van de twee kanten toe om aandelen op de onderlinge beurzen te verhandelen. Alle regelgevende problemen en operationele regelingen zijn gefinaliseerd, zo heet het. Door de verbindingen hebben de institutionele beleggers te Hongkong rechtstreeks toegang tot de Chinese beursmarkt terwijl ze voordien een individuele toelating nodig hadden. De financiële wereld in de regio slaakt ongetwijfeld een zucht van verlichting

Rechtsstaat

De aankondiging komt er nadat CE Leung dit weekend xi-leungeen gesprek had met president Xi Jinping die ter zake het licht op groen zette. Xi zegde Leung ook zijn volledige steun toe in zijn streven tot het naleven van de rechtsstaat en het behoud van de sociale orde. Xi steunt met andere woorden de politiek van het bestuur in Hongkong tegen de protestbeweging die, wat de verkiezingen uit 2017 voor een nieuwe CE betreft, aandringt op een verdergaande democratische werkwijze dan wat voorzien is in de Grondwet van Hongkong. Daartoe bezetten ze al een zestal weken een drietal belangrijke kruispunten. Zowel Xi als Leung benadrukten tijdens en na hun onderhoud echter dat de rechtsstaat de grondslag uitmaakt van de welvaart en stabiliteit van Hongkong op lange termijn in het algemeen maar ook voor de ontwikkeling van de financiële markt in het bijzonder.
De Financial Times meldt ondertussen dat de PMI voor oktober volgens HSBC gezakt is van 49,8 in september tot 47,7 in oktober de snelste daling in 3 jaar.

Protest

Hong_Kong_protest_B

Protestbetoging zondag naar verbindingsbureau


De studentenleiders die voelen dat hun eisen niet ingewilligd worden in Hongkong, deden daarop beroep op de in Beijing goed geïntroduceerde Tung-Chee-hwa opdat hij in Beijing een onderhoud zou bewerkstelligen tussen de leiders in Beijing en de protestbeweging. Tung antwoordde kortweg dat Beijing niet van plan is het raamwerk voor politieke veranderingen te veranderen en vroeg hen de protesten te beëindigen en hun studies te hervatten.
Daarop dachten de studenten een afvaardiging te sturen naar Beijing terwijl de APEC-top bezig was. Een van de jonge activisten die van plan was Shenzhen te bezoeken, werd echter aan de grens tegengehouden omdat hij had deelgenomen aan “activiteiten die de nationale veiligheid aantasten”. Zondag betoogden enkele honderden en ze trokken op naar het verbindingsbureau van Beijing in Hongkong.
Het laatste initiatief van de actievoerders is een brief waarin ze, als nieuwe tactische zet, komen met voorstellen die meer overeenkomstig de Grondwet zijn. De brief suggereert om de modaliteiten van het uit 1200 personen bestaande kiescomité te veranderen, uiteindelijk meer dan 3 kandidaten te weerhouden, te sleutelen aan de minimumvereisten en een roadmap op te stellen naar meer democratie verder dan 2017. Corrie Lam zei maandag dat indien de Occupy Central beweging nieuwe voorstellen heeft, het bestuur klaar is om deze methen te bespreken. Ze riep tegelijk op om de bezetting te beeindigen en herinnerde aan de beslissing van het Hoogggerechtshof. Naar verluidt zouden deurwaarders en politie morgen proberen de bezette sites vrij te maken.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *