Sinopec wil grootste groene waterstof producent worden

De grootste Chinese raffineerder Sinopec wil tegen eind 2025 jaarlijks 120.000 ton groene waterstof produceren. De overheidsplannen voorzien tegen 2025 een productie tussen 100.000 en 200.000 ton.

Waterstof tankstation Foto China Daily Disclaimer

Om het land te helpen de doeleinden qua energietransitie en klimaat te bereiken, wil China Petrochemical Corp (Sinopec Group) de grootste Chinese producent worden van waterstof. ’s Lands grootste raffineerder en brandstofverdeler wil tegen eind 2025 120.000 ton waterstof per jaar kunnen vervaardigen. Het bedrijf streeft er naar ‘het grootste, technologisch toonaangevende en best geleide waterstofbedrijf te worden’ zo meldde de interne website Sinopecnews.com.cn.  ‘Het zal zich richten op het tanken van waterstof en de productie van groene waterstof om de transportsector te helpen de CO²-uitstoot te verminderen’, aldus nog de website. Afgelopen november begon het staatsbedrijf met de bouw van een 3 miljard yuan kostende groene waterstoffabriek in Kuqa (Xinjiang) . ‘s Werelds grootste fabriek zal bij voleindiging jaarlijks 20.000 ton waterstof kunnen vervaardigen en dit helpt de CO² uitstoot met 485.000  ton te verminderen.

Grootste producent

Groene waterstof wordt met behulp van hernieuwbare energie geproduceerd door middel van elektrolyse die water scheidt in waterstof- en zuurstofmoleculen. Groeiende productie en gebruik van schone brandstof is een belangrijk onderdeel van China’s strategie om fossiele brandstoffen af te bouwen en tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken. China is al ‘s werelds grootste waterstofproducent met een jaarlijkse productie van 33 miljoen ton. In maart introduceerde de regering de eerste waterstofstrategie van het land. Volgens het plan zal China in 2025 minstens 50.000 elektrische voertuigen op waterstof op de weg hebben en 100.000 tot 200.000 ton groene waterstof per jaar produceren. Geholpen door de snelle daling van de kosten van hernieuwbare energie, bevindt groene waterstof zich in een vroeg stadium van commercialisering, waar schaalvergroting van de productie essentieel is om kosten te besparen.

Vervanging

Sinopec stand over waterstofproductie op 2021 China International Fair for Trade in Services
Foto: Global Times/CNS Disclaimer

Sinopec Group zal in haar waterstofproductiefaciliteiten geleidelijk fossiele brandstoffen zoals aardgas vervangen door hernieuwbare energie. De energiegigant gebruikt waterstof als grondstof in zijn olieraffinage- en ammoniakproductie-installaties. Momenteel is groene waterstof slechts verantwoordelijk voor een klein deel van de nationale productie. Ongeveer 80 procent van de waterstof die in China wordt geproduceerd, gebruikt steenkool en aardgas als grondstof, de rest is een bijproduct van de industriële productie. Volgens prognoses van China Hydrogen Alliance zou de jaarlijkse vraag naar waterstof van het land kunnen stijgen van 20 miljoen ton tot 35 miljoen ton in 2030 en 60 miljoen ton in 2050.

Akkoorden

Sinopec Group heeft al met verschillende ondernemingen samenwerkingsakkoorden getekend om waterstof leveringsketens te vormen. In december werd met het in de VS gebaseerde Cummins een joint venture gevormd om te Foshan een fabriek te bouwen die uitrusting vervaardigt voor groene waterstof. Volgend jaar zou de fabriek moeten beëindigd zijn. Eind 2019 werd met Air Liquide een voorakkoord gesloten over de ontwikkeling van waterstof business in China. Air Liquide heeft ingestemd met het delen van haar expertise op het gebied van waterstofproductie, opslag en transport

In een volgende stap zal Sinopec Group een nog opener houding aannemen bij het zoeken naar samenwerking met industriefondsen, financiële instellingen en belangrijke spelers in de toeleveringsketen, om waterstofinnovatieplatforms op te zetten, aldus het bedrijf. Senior analist Neil Beveridge bij  Sanford Bernstein verwacht dat groene waterstof na een reeks kinderziekten doorgemaakt te hebben dit jaar doorbreekt.

Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Sinopec wil grootste groene waterstof producent worden

 1. Ik heb 15 jaar gewerkt bij Air products en zeg al 20 jaar dat waterstof de toekomst is.
  Het kan de gas industrie vervangen.
  Het is veel beter een waterstof wagen dan een elektrische.
  Maar in Belgie zijn ze er niet mee bezig.
  Zal nog wel komen binnen een jaar of 10.
  We zijn altijd de laatsten die dit beseffen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *