‘Tegen jaareinde kwart van de auto’s in China op nieuwe energie’

Voormalig IIT minister Miao Wei heeft te Nanjing voorspeld dat China zijn doel voor 2025 van een kwart nieuwe energie voertuigen (NEV) op de weg tegen het jaareinde zal bereiken. Van ’s werelds meest succesvolle NEV merken zijn er zes Chinees.

Bezoekers bekijken batterijwissel op World New Energy Vehicle Congress Foto Global Times Disclaimer

De voormalige minister van Informatie en Industrie technologie (MIIT) Miao Mei maakte zijn onthulling bekend in Jiangsu op een vergadering over voertuigen op nieuwe energie. Niet tegen 2025 maar drie jaar eerder zal de penetratiegraad van NEVs op de Chinese weg een kwart bereiken, voorspelde hij. Het New-Energy Vehicle Industry Development Plan (2021-2035) van de regering voorziet dat de verkoop van NEVs tegen 2025 20% zal bedragen van het dat jaar totaal aantal verkochte voertuigen.

China kende de voorbije jaren een snelle uitbreiding van NEVs. Tien jaar geleden bedroeg de penetratiegraad minder dan 1% en werden maar 20.000 stuks verkocht. Eind mei reden 11 miljoen NEVs op de Chinese wegen. Sinds 2015 staat China eerste qua productie en verkoop van NEVs. Volgens onderdirecteur Xin Guobin bij het MIIT staan de Chinese merken in voor zes van de tien ‘s werelds meest verkochte NEV merken. Ook bij de 10 top bedrijven van elektrische batterijen bekleden de Chinese firma’s zes plaatsen.

Om de sector te stimuleren, heeft de Chinese regering twee ontwikkelingsplannen voor de middellange en lange termijn uitgevaardigd. De eerste planperiode liep van 2012 tot 2020 en de tweede van 2021 tot 2035. Het kabinet heeft een interministerieel coördinatiesysteem opgezet onder leiding van het MIIT. Regeringen op verschillende niveaus lanceerden meer dan 600 beleidsmaatregelen om de ontwikkeling van de sector te ondersteunen. Volgens secretaris generaal Cui Dongshu van de China Passenger Car Association stond de Chinese verkoop van NEVs in juli in voor 59% van het wereld totaal. Cui schrijft de dit zowel toe aan de sterke groei van het binnenlands NEV verbruik als aan de stabiele en efficiënte toeleveringsketen.

BYD deelde recent mee dat zijn winst tijdens het eerste semester verdrievoudigde. Het bedrijf staat in voor 24% van de Chinese NEV markt en haalde zelfs 32,7% in juli. SAIC-GM-Wuling stond in juli tweede met 8.3 percent aandeel van de kleinhandel. Tesla heeft zich in augustus echter herpakt met 77000  verkochte voertuigen. .

Bron Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *