Skister Eileen Gu wint goud en kiest voor China

De bekende skister Eileen Gu (15) kwam vorige week in het nieuws bij een belangrijk toernooi freestyleskiën. China heeft twee redenen tot grote vreugde hierom.

foto Weibo

De 15-jarige Eileen Gu heeft deze maand voor China twee gouden medailles in het freestyleskiën gewonnen op de Australian New Zealand Cup, georganiseerd door de Internationale Skifederatie FIS.

Amerikaanse vader, Chinese moeder

Eileen Gu’s Chinese naam is Gu Ailing. Ze heeft een Amerikaanse vader en een Chinese moeder en ze groeide op in de Verenigde Staten. Toen ze 3 was begon ze met skiën en als piepjong talent van 9 behaalde Gu haar eerste overwinningen. Tot nog toe kwam ze in internationale wedstrijden uit voor de VS. De niet verbroken band met China werd intussen steeds hechter. Gu spreek vloeiend Mandarijns, met naar het schijnt een herkenbaar Beijings accent. Ze noemt zichzelf een ‘Beijing girl’. Voor het freestyleskiën waarin Gu een kampioen is, heb je kracht, techniek en artistiek vermogen nodig. Sinds de Olympische Winterspelen 1992 staat deze specifieke skisport op het officiële programma.

Vriendschap

In juni van dit jaar werd Gu Ailing of Eileen Gu Chinees staatsburger. Via Instagram kondigde ze aan dat ze bij internationale skiwedstrijden voortaan China zou vertegenwoordigen. In 2022 zal ze dan ook, als alles goed blijft gaan, lid zijn van het Chinese team voor de Beijing Winter Olympics. Opmerkelijke uitspraken van de (voortaan dus Chinese) skister zijn dat ze ‘mensen bij elkaar wil brengen’ en wil ‘bijdragen aan vriendschap tussen de volkeren’. Gu laat via sociale media weten dat ze trots is op haar afkomst, maar ook op de opvoeding die ze in de VS heeft gekregen. Ze wil meehelpen aan de contacten, het wederzijds begrip en de vriendschap tussen China en de Verenigde Staten. Op Chinese sociale media heeft ze miljoenen fans.

skister Eileen Gu
Li Ke ( AKA Nico Yennaris) foto China Daily

Kiezen voor China

Gu is niet de enige jonge sportvrouw of sportman die zich heeft laten naturaliseren tot Chinees staatsburger en die in een nationaal sportteam van China is opgenomen. Voetbalfans zullen de voormalig Brit Nico Yennaris (Chinese naam: Li Ke) kennen, en schaatsliefhebbers Zhu Yi (de vroegere Amerikaanse Beverly Zhu). Ook Zhu Yi hoopt voor China aan de Olympische Winterspelen in Beijing deel te nemen, net als de ijshockeyspeler Zach Yuen, die tot voor kort Canadees was.

Motieven

Meer en meer echte kampioenen zetten de stap. Het hoeft niet langer zo te zijn dat zij voor China kiezen omdat ze niet het nationale niveau zouden halen in hun land van afkomst. Wel nemen voor sommigen de kansen op een winstgevende loopbaan in het profcircuit toe, omdat sportclubs en instellingen in China over meer en meer middelen beschikken. Het land blijft immers welvarender worden. Vaderlandsliefde zal voor een aantal onder hen zeker, zoals voor skister Gu, een rol spelen. China erkent geen dubbele nationaliteit. Om je te laten naturaliseren moet je ofwel Chinese familie hebben of minimaal vijf jaar in China gewoond hebben.

Chinese sport ‘opstoten in de vaart der volkeren’

Een vraag blijft altijd of zo’n toevloed van buitenlandse atleten die Chinees worden het niveau van een bepaalde sport definitief kan opkrikken. Zullen spelers zoals Li Ke of Hou Yongyong (die als Noor John Hou Saeter heette) ervoor kunnen zorgen dat China in 2022 al kan deelnemen aan de wereldbeker voetbal? Dat is natuurlijk lang niet zeker. Daarom koesteren Chinese media en fans alle talenten, ook zij die altijd in China hebben gewoond en er zijn groot geworden. Vandaar dat ze even blij zijn met de medailles die Mao Bingqiang, snowboarders Cai Xuetong, Wu Shaotong, Qiu Leng, Zhang Yiwei en Wang Ziyang bij de Australian New Zealand Cup hebben behaald, als met die van Gu Ailing.

Bronnen: sixthtone.com, inkstonenews.com, Wikipedia, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Skister Eileen Gu wint goud en kiest voor China

  1. Alex Hua Tian https://en.wikipedia.org/wiki/Alex_Hua_Tian Heeft ook voor China gekozen. Shaolin Sándor Liu en zijn broer Shaoang Liu hadden beide dubbele nationaliteit, maar hebben voor Hongarije gekozen. Want China had al zeer goede schaatsers in zijn team. Het lijkt er meer op dat sport waar China erg slecht doet wel geld hebben voor deze sporters.

  2. Als je geen medaillekandidaten hebt, moet je ze importeren.

    Anderzijds kan je de legitimiteit van de winterspelen in vraag stellen: een handvol landen uit Europa en Noord-Amerika die met medailles gaan lopen, in aloude Europese sporten (denk aan curling), waar ook geen kant meer naar kijkt. Een traditie van de wereld van gisteren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *