De slimme achteruitkijkspiegel van VW-Mobvoi

Volkswagen en startup stemherkenning Mobvoi gaan samen een joint venture opzetten die onder meer de slimme achteruitkijkspiegel van Mobvoi gaat produceren. Deze biedt navigatie aan, chatten en een infotainment systeem dat werkt via de stem. In de herfst volgt een spraakgestuurd commandosysteem door het slimme huis.

Recentelijk investeerde Volkswagen $ 180 miljoen in de startup Mobvoi. De waarde van deze firma die zich specialiseert in stemherkenning wordt op $ 1 miljard geschat. De joint venture wordt opgericht op fifty-fifty basis. Mobvoi zal focussen op onderzoek & ontwikkeling, terwijl Volkswagen marketing, verkoop en het merkmanagement op zich neemt. Mobvoi vervaardigde onder meer de slimme achteruitkijkspiegel Ticmirror die GPS heeft, muziek speelt, meldingen aangeeft van oproepen en ook van WeChat. Slimme achteruitkijkspiegels kunnen ook op tijd waarschuwen voor aanrijdingen.
‘Alle auto’s worden binnenkort digitaal ‘zegt Mobvoi stichter Li Zhifei ‘het worden precies mobile computers’. De nieuwe joint venture wil spraakinteractie en gepersonaliseerde diensten aanbieden terwijl de evolutie naar zelfrijdende auto’s versneld wordt. Gezien de wegen in vele Chinese steden al verstopt zitten, is er zeker een markt voor.

Concurrentie

Kaiche Wenwen: spreken om de auto te besturen


Volkswagen CEO Jochem Heizmann is blij met de nieuwe joint venture te kunnen aansluiten bij de nieuwe generatie van slimme mobiliteit. De inzet voor Volkswagen is hoog want VW is de buitenlandse autoproducent met het hoogste marktaandeel, namelijk 16,4%. Fiat Chrysler ging al in zee met Waymo, de eenheid voor autonoom besturen van Alphabet (Google). General Motors heeft de groep Cruise opgekocht en Tencent nam zowel een aandeel in Tesla als in kaartbedrijf Here.
Baidu maakte afgelopen week bekend dat ze haar code voor autonome wagens open zal gooien voor iedereen. Dit staat in schril contrast tot de 30 bedrijven die elkaar in de VS sterk beconcurreren. Het Baidu initiatief wordt door analisten gezien als een middel om Chinese producenten die op dit specifieke gebied geen onderzoek verrichten, de ontwikkelingen  bij te kunnen houden. Volgens Bernstein-analist Robin Zhu  ‘is het voor de autoproducenten niet duidelijk wat de ultieme technische oplossing voor autonome voertuigen zal zijn. Ze kopen firma’s op waarvan ze denken dat ze bijdragen tot het vinden van de oplossing’.

Historiek

TIcwatch


Li Zhifei studeerde aan de Johns Hopkins University en werkte als diensthoofd California voor Google. In 2012 keerde hij met collega Xin Lei terug naar China en stichtte er Mobvoi. In vergelijking met buitenlandse spraakherkenning maakte Mobvoi wel de nuance tussen de Chinese dialecten. Hun product ‘Chumen Wenwen’ werkt zoals Apples assistent Siri. De gebruiker stelt via zijn smartphone vragen aan de assistent. Het product werd gekoppeld aan de WeChat account van het bedrijf en raakte zo bekend bij het brede publiek. Later werd Chumen een standalone app voor Android. Daarop werd Chumen het enige stemcommando platform voor Google Glass. Eenmaal de dominante kracht in de Chinese spraaktechnologie richtte Mobvoi een eigen platform op. In 2015 werd het slim uurwerk Ticwatch uitgebracht dat gemakkelijk kon concurreren met het duurdere Apple. Het zorgde afgelopen jaar zorgde voor het leeuwenaandeel van Mobvois omzet. Het bedrijf ontving vier maal kapitaal onder meer van Sequoia Capital en ook van Google.
Recent lanceerde Mobvoi een chat bot (een geautomatiseerde gesprekspartner) die de verbinding kan maken met spraak gestuurde slimme thuistoestellen. Het is duidelijk dat het hiermee in China een niche speler wil worden in de slimme thuismarkt zoals Amazon Alexa of Google Home.
In het najaar brengt Mobvoi immers Tichome uit.  Dit is een door de stem bediende slimme luidspreker die gebruikt kan worden als centraal controlesysteem voor toestellen in de slimme huiskamer. Gartners vicevoorzitter onderzoek Annette Zimmermann verwacht dat vanaf dit jaar vele mobiele apps in de schaduw komen te staan van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Daarentegen zullen kunstmatige intelligentie, machine leren en virtuele persoonlijke assistenten tot de grote strategische slagvelden gaan behoren, voorspelt ze.
Bronnen: Week in China (HSBC), Financial Times, The Register, The Stack

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar