Snowden: 'VS-overheid hackt Hongkong en China al jaren' (upd)



het satellietwaarnemingsstation van CUHK

Remote sensing station CUHK

Klokkenluider Edward Snowden heeft een interview gegeven aan de South China Morning Post, een grote krant uit Hongkong. Daarin  bevestigt hij o.a. wat de Chinese overheid altijd al zegt: China is zelf het slachtoffer van cyberspionage door de NSA, een inlichtingendienst van de VS.

Hij is van plan om in Hongkong te blijven en een verzoek om uitlevering vanwege Washington aan te vechten. Snowden zegt ook dat hackers van de NSA op last van de Amerikaanse regering al jarenlang aan cyberspionage doen tegen computers in Hongkong en de rest van China. Hij heeft de SCMP documenten laten inkijken waaruit blijkt dat de NSA hiermee in 2009 is begonnen. De stukken konden niet worden gecontroleerd, ze zouden geen informatie bevatten over militaire systemen in China.

Dit zouden de doelwitten van de Amerikaanse overheidsdienst zijn: de Chinese Universiteit van Hongkong (CUHK), politici, regeringsambtenaren, bedrijven en individuele studenten in de stad en niet gespecificeerde instellingen en personen op het vasteland van China. Het belang van CUHK zou kunnen zijn dat het een belangrijk station heeft voor ‘remote sensing’, waarneming via satellieten. Van de 61.000 operaties met cyberinbraken die de NSA in de wereld uitvoert, zouden er honderden tegen China gericht zijn. Volgens de klokkenluider worden de ‘ruggengraten’ van netwerken, een soort enorme internetrouters, aangepakt die toegang geven tot honderdduizenden computers, zodat het niet nodig is in elk afzonderlijk toestel binnen te dringen. Hij wil de hypocrisie van de regering van de VS aan de kaak stellen, die beweert dat ‘zij geen burgerlijke infrastructuur aanvalt, dit in tegenstelling tot haar tegenstanders’.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weigert voorlopig vragen over de zaak te beantwoorden, zo bleek op haar wekelijkse persconferentie. De officiële media in China schrijven vrij ingehouden en sober over de onthullingen betreffende de NSA en over de interviews met Edward Snowden. De nieuwe onthullingen door de vroegere agent van de CIA  zouden wel belangrijke onderdelen bevestigen van wat de Chinese overheid herhaaldelijk verklaart over cyberspionage:’ China is net zo goed een slachtoffer, vele aanvallen komen vanuit de VS’. Het stilzwijgen van Beijing en de beheerste berichtgeving kan een voorbeeld zijn van nog iets wat Beijing keer op keer naar voren brengt: ‘ook China is een doelwit van hackers, maar wij jammeren er niet over. In plaats daarvan zijn we vooral geïnteresseerd in een oplossing voor het probleem’. Een andere verklaring is uiteraard dat Beijing zich beraadt over zijn houding t.a.v. Washington en t.a.v. de kwestie van Snowdens aanwezigheid in Hongkong.
Er lijkt evenwel een kentering bezig. De Global Times, een populaire officiële krant met vaak uitgesproken standpunten, publiceert volgens de SCMP een redactioneel artikel waarin staat: ‘we moeten te weten komen op welke manier we getroffen worden (door de hacking), we hebben het recht om uitleg te vragen aan de regering van de VS’…’heeft het Prism-programma invloed gehad op onderhandelingen betreffende de handelsbetrekkingen?’…’er moet meer klaarheid komen over wat de echte en wat de hypocriete kant van de VS is … dit raakt onze vitale belangen’. Het blad zinspeelt erop dat het antwoord op deze vragen zal bepalen hoe Beijing verder omgaat met de zaak.

Xinhua brengt vanaf vandaag een speciaal, zeer uitgebreid rapport over cyberspionage, de strijd ertegen en over de verschillende standpunten van China en de VS.
Klik op  http://www.xinhuanet.com/english/special/wlaq/index.htm

Bronnen: SCMP, Xinhua

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *