Sri Lanka herbeoordeelt Chinees havenstadproject

De nieuwe regering in Sri Lanka is van plan de deal van de vorige regering over de door China te bouwen havenstad te heronderhandelen in plaats van die te schrappen zoals tijdens de verkiezingen beloofd werd. De nieuwe regering heeft meer oog voor India dan voor China.

Op 9 januari haalde Maithripala Sirisena een klinkende overwinning als president over Mahinda Rajapaksa. In tegenstelling tot de voorganger die China liet voorgaan in de politiek, voert het nieuwe bewind een “India eerst”-strategie. Centraal in de controverse staat de bouw tegen $ 1,5 miljard van een havenstad door China Communications Construction. De nieuwe eerste minister Ranil Wickremesinghe beloofde een maand voor de verkiezingen dat hij gewoon de overeenkomst zou schrappen indien hij aan de macht kwam. Nu luidt het enigszins anders en zou de deal heronderhandeld worden, aldus de woordvoerder van het kabinet Rajitha Senarathne.

Milieu

colomboportcitRajitha Senarathne legt verder uit “We moeten de haalbaarheidsstudie zien. We hebben het milieueffectrapport nodig en willen de gegeven belastingvoordelen her- beoordelen en ook de zaken rond het grondeigenaarschap”. Hij benadrukt dat de nieuwe regering geen weet heeft van enige milieustudies terwijl er kusterosie zal zijn. Overigens is het werk al begonnen aan de bouw van de havenstad die Xi Jinping in september laatstleden bezocht. Het terrein beslaat 233 ha teruggewonnen offshore grond in Colombo. Onder de gesloten deal krijgt de Chinese firma 108 ha grond waarvan 20 ha direct en de rest via een lease van 99 jaar. India is bezorgd over het project: volgens hen betekent het Chinees gebied van 20 ha een veiligheidsrisico wegens de talrijke vrachtschepen voor India die door de haven van Colombo varen.
Volgens China Communications Construction (CCC)is een initiële doenbaarheidsstudie en milieueffectrapport uitgevoerd en goedgekeurd door de vorige regering onder Rajapaksa. Ook de erosie van de kust wordt hierin meegenomen aldus CCC die zegt te willen samenwerken met de nieuwe verantwoordelijken en hen alle informatie te willen verschaffen om het project te doen lukken. De ontwikkeling van de haven voorziet zowel shopping centra, een gebied voor watersport, een zone voor golf, hotels, woongelegenheid en een jachthaven.

India eerst

SriLanka_IndiaAP_1

BZ minister Sri Lanka (l) bij BZ minister India (r)


Het is ondertussen duidelijk dat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Mangala Samaraweera het eerst India bezocht heeft in wat de eerste buitenlandse trip was van een lid van het nieuwe kabinet. Ook de nieuwe president Sirisena zou eerst India bezoeken namelijk volgende maand. Samaraweera vertelde zijn ambtsgenoot Swaraj dat zijn bezoek binnen de 5 dagen na de ambtsaanvaarding het belang toont dat het kabinet hecht aan de banden met India. Hij beloofde de plooien glad te strijken die onder het vorig bewind waren gerezen. Swaray uitte vooral haar bezorgdheid over de aanleg van Chinese nucleaire onderzeeërs en oorlogsschepen in de Sri Lankaanse havens. Publiekelijk werd hier echter niets over naar buiten gebracht. China werd ondertussen de grootste investeerder in Sri Lanka met zowat een kwart van de buitenlandse investeringen.
In een interview met Xinhua zegt de Sri Lankaanse voormalige ambassadeur in China dat de nieuwe regering op een pragmatische basis de goede betrekkingen met China wil voortzetten. Over het havenproject benadrukte hij dat eerste minister Ranil Wickremesinghe de verzekering gaf dat het zou doorgaan wanneer eenmaal de milieuvereisten nageleefd zullen worden. Het is voorlopig niet duidelijk wat het nieuwe bewind van plan is met de haalbaarheidstudie die de vorige regering maakte over een vrijhandelszone met China.
Bronnen: SCMP, firstpost.com, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.