Staking bij Yucheng-shoe in Dongguan

7000 personen bij het Taiwanees bedrijf Yucheng-shoe nabij Dongguan hebben een paar uren het werk neergelegd en hebben uit protest een weg geblokkeerd waarbij gewonden vielen bij het treffen met de politie. De arbeiders vrezen dat het bedrijf een verhuis voorbereidt naar een andere provincie.
Het Taiwanees Yucheng-bedrijf bevindt zich in de gemeente Huangjiang nabij Dongguan. De onrust duurt al een tijdje. Op 27 november werden 18 diensthoofden de laan uitgestuurd, in een voorbereiding van verhuis zo vrezen de arbeiders. Volgens het blad Dongguan Daily wil Yucheng verhuizen naar Jiangxi. Een nieuwe regulering bepaalt dat alle bonussen geschrapt worden, zolang het bedrijf niet winstgevend is. Dit was de aanleiding tot de actie waarbij de 7000 het werk neerlegden.
De actievoerders vrezen dat zij binnenkort ook hetzelfde lot zullen ondergaan als de diensthoofden. Ze omsingelden het bedrijf en blokkeerden de belangrijkste weg in de gemeente. Gedurende het protest werden tientallen personen gewond in de confrontatie met politie en veiligheidspersoneel. De actievoerders vinden de ontslagen onwettelijk en er is totnogtoe geen overleg gepleegd noch over de nieuwe regulering noch over een eventuele verhuis.
China Labor Watch vraagt dat de arbeiders en het management samen de toestand zouden gaan bespreken. Volgens de NGO is ook de voornaamste klant “New Balance” in de fout omdat ze een systematische politiek voerden om hun prijs te verlagen tot onder het niveau dat normaal is.  Het bedrijf maakt deel uit van de Pou Chen Group die aanlevert aan Nike, Reebok en Adidas. Zonder bonussen kan een arbeider maar 1100 yuan verdienen per maand, nauwelijks genoeg om een gezin te voeden.
Bron Shanghaiist

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *