Statistieken: prijzen bewegen, economie trekt aan

In China is de index van de consumptieprijzen na bijna een jaar weer heel lichtjes gestegen: 0,6 % tegenover november vorig jaar. Sinds januari waren de prijzen met bijna 1 % gedaald, daar waar ze in 2008 nog met 6,3 % waren gestegen in een vergelijkbare periode.
Voor de consumenten wordt het voedsel, maar vooral het wonen weer een beetje duurder. De woningkosten (huur, uitgaven voor bouwen en verbouwen en voor het beheer van onroerend goed) zijn omhooggegaan met 0,8 % jaar op jaar. De grondprijzen zijn niet in de index opgenomen. De index van de productieprijzen daalt nog steeds, op dit moment met 2,1 % vergeleken met november vorig jaar. De buitenlandse vraag naar in China gemaakte producten is immers nog steeds niet helemaal op peil. Toch gaat de daling wat minder snel.
Volgens analisten zou de regering van plan zijn voorzichtige prijsstijgingen voor landbouwproducten toe te staan om de producenten te motiveren. Voor andere waren zullen de prijzen laag blijven. Dat alles zou het gevaar voor inflatie doen wijken. Beijing houdt de positieve en mogelijke negatieve effecten van het financiële stimuleringsprogramma nauwlettend in de gaten en blijft dagelijks zoeken naar het juiste evenwicht. Zo zou er zich een speculatieve zeepbel kunnen vormen doordat een deel van het regeringsgeld voor het herstel van de economie gebruikt is voor aankopen en investeringen in de onroerendgoedsector. In 70 van de grote en middelgrote steden in het land zijn de grondprijzen met 5,7 % gestegen en die trend zet zich nog door. Er zijn verder opvallende stijgingen in de huizenverkoop, in de woningbouw, prijzen voor nieuwbouwwoningen enz. Er zijn nu 32,1 % meer investeringen in onroerend goed dan een jaar geleden. De regering bekijkt nu of het verantwoord is om bepaalde stimuleringsmaatregelen, zoals uitstel van belastingen op de aankoop van een woning, af te zwakken.
De cijfers over de index maken deel uit van een reeks statistieken die donderdag door het Nationaal Bureau voor de Statistiek werden bekendgemaakt. Andere opvallende gegevens in de vergelijking tussen november 2008 en november 2009 waren: de expansie van de buitenlandse handel met bijna 10 %, waarvan het leeuwendeel naar import gaat, een toename van de elektriciteitsproductie met bijna 27 % en een groei van de kleinhandel met 15, 8 % (met als opvallendste groeier de autoverkoop: meer dan 42 % toegenomen).
Bronnen: Xinhua en Wall Street Journal

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *