Sterke EU-vraag naar Chinese warmtepompverwarmers 

Chinese producenten van warmtepompverwarmers werken zich uit de naad om te voldoen aan de wegens de energiecrisis sterk stijgende Europese vraag. Tijdens het eerste semester steeg de vraag naar warmtepompverwarmers met 200%.

Midea kreeg te Genève een prijs voor zijn M Artic serie ATW warmtepomp Foto Midea Disclaimer

Het niet openen van de Nordstream 2 pijplijn gecombineerd met het stoppen van Nordstream 1 jagen de Europese gasprijs de hoogte in. Op enkele dagen tijd steeg die op de aardgas futures markt met 35%. Aangewakkerd door inflatie, sancties en politieke spanningen doet dit de populariteit groeien van energiebesparing en ‘meer waar voor je geld’ huishoudelijke apparaten. Doordat de Europese verbruiker zich voorbereidt op mogelijke storingen in het energieverbruik zagen sommige Chinese producenten van verwarmingsapparaten gedurende het eerste semester.een verdubbeling van de bestellingen; De maakwerk bedrijven werken nu de klok rond opdat vooral aan de Europese vraag voldaan zou worden voor de winter aanbreekt.

Sterke export

Van de gewone kachels zijn het de kachels die minder elektriciteit verbruiken, milieuvriendelijker zijn of waar voor hun geld bieden, die vooral voet aan de grond hebben gekregen op de Europese markt, weet Global Times. Insiders beweren dat in de algemene koel- en verwarmingsindustrie de lucht/water warmtepompen tijdens het eerste semester tegen de trend ingingen. Niet verwonderlijk want voor elke verbruikte kWh stroom krijg je minstens 4 kWh warmte terug.  Zo stoot je minder CO2 uit.

Uit een rapport van adviesplatform Chinaiol.com, blijkt dat de totale verkoop van in China geproduceerde lucht/water-waterverwarmers met warmtepomp tijdens het eerste semester (H1) 7,19 miljard yuan bereikte, een groei van bijna 30 % op jaarbasis.  De binnenlandse verkoop steeg met 6,83 % en de export echter met 68,2 %. 

Midea

Het Chinese conglomeraat van elektrische apparaten Midea Group zag de leveringen van ATW (air to water ATW) verzendingen van warmtepompverwarmers wereldwijd met 200 % stijgen tijdens H1. De leveringen van ATW-waterverwarmers met warmtepompen van het bedrijf waren in 2021 goed voor bijna 6 procent van de Europese marktcapaciteit, zo blijkt uit industriegegevens. Midea preciseert dat de Europese boilers die aan de muur hangen meestal aardgas gebruiken en dat veel verbruikers willen overschakelen naar een warmtepomp niet in het minst omdat de elektriciteit van warmtepompen vier tot vijf maal meer warmte produceert dan fossiele brandstoffen.. Midea deelt mee dat er nog steeds voldoende aanbod is van warmtepompproducten en dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat de hele toeleveringsketen, variërend van grondstoffen tot productielijnen, snel kan reageren voor een tijdige levering.

Blijvende stijging

In de eerste helft van het jaar steeg de exportwaarde van Chinese ATW warmtepompverwarmers naar Bulgarije met 614 %, gevolgd door 373 % voor Polen, 198 % voor Italië en 71 % voor Spanje, aldus yicai.com. China is als belangrijkste leverancier van dergelijke apparaten in Europa goed voor 60 procent van de markt,. Vanwege de huidige wereldwijde vraag naar lucht/water warmtepompproducten, wordt verwacht dat de export van warmtepompen het hele jaar op een groeiniveau van ten minste 50 procent zal blijven, terwijl de vraag van de Europese markt een sterke stijging zal zien, aldus Chinaiol.com.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Sterke EU-vraag naar Chinese warmtepompverwarmers 

  1. EU zou waarschijnlijk claimen gemaakt door Oergoerse slavenarbeid nadat ze het gas crisis in order hebt. Zelfde nadat ze het masker in orde hebben is er nu een boycot op Chinese masker voor slavenarbeid. Zelfde nu met LNG gas uit China. Nu EU geen gassen koopt van Rusland moet ze nu kopen van China. 12 million Oeigoeren zijn nu gedrongen elke uur in die gastanks scheten te laten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *