Straffen en ontslagen na het vaccinschandaal

Meer dan 40 overheidsfunctionarissen worden verantwoordelijk geacht voor het vaccinschandaal bij Changchun Changsheng Biotech. Het hoogste politieke leidende orgaan sprak na het verslag van de inspectie diverse straffen uit waarbij ontslagen onder meer van de vicegouverneur uit Jilin.

Het inspectieteam dat naar Changchun gestuurd werd, heeft zijn rapport afgeleverd aan het Permanent Comité van het Politiek Bureau bij het Centraal Comité van de CPC. Dit besprak het rapport en trok er de besluiten uit. De vergadering drong aan op het verbeteren van het mechanisme dat op lange termijn de productie van vaccins superviseert en waakt over de volksgezondheid.  Het rapport vond dat de producent van de vaccins in overtreding van de nationale normen ongepaste winsten nastreefde en daarbij testresultaten vervalste. Het lokaal bestuur en de toezichthouders hebben evenmin hun plicht gedaan vond het rapport. Gezien de grote weerslag op volksgezondheid en samenleving moesten de verantwoordelijken zwaar boeten.

Sancties

Vicegouverneur Jin Yuhui van Jilin die sinds april vorig jaar bevoegd was voor de voedsel- en geneesmiddelencontrole wordt ontslagen. Andere topmensen die hun baan verliezen zijn voormalig topman van de Eetwaren- en geneesmiddelen inspectie Li Jinxiu, burgemeester van Changchun Liu Changlong en partijsecretaris Bi Jingquan die ook onderdirecteur is bij de State Market Regulatory Administration in Beijing. Nog 35 andere personen kregen een sanctie. Beijing vraagt ook aan hoogste partijfunctionaris Jiang Zhiying uit Jilin en directeur Jiao Hong van de nationale geneesmiddelen regelgever om aan ‘ernstige zelfkritiek’ te doen.
Voorts zal de Nationale Commissie van Toezicht, het toporgaan tegen corruptie, een officieel onderzoek lanceren tegen Wu Zhen, voormalig onderdirecteur bij de China Food and Drug Administration die verantwoordelijk was voor de geneesmiddelen. Gisteren kwam de regering ook bijeen over de affaire. Alle onwettig verkregen inkomsten van de substandaard vaccinproductie worden in beslag genomen en de firma krijgt de hoogste boete opgelegd. De kinderen die de substandaard vaccins toegediend kregen, zullen opnieuw worden ingeënt.
Bronnen: China Daily, SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

3 comments for “Straffen en ontslagen na het vaccinschandaal

 1. hahaha
  17 augustus 2018 at 15:24

  Ik snap niet waarom kregen zoveel ambtenaren straf dan. Wat hebben ze fout gedaan? Hebben ze geld aangenomen of niet aan de overheid criteria gehouden. Wat zijn de reglementen die ze moeten houden voor een goed bestuur in deze job dan?

  • 17 augustus 2018 at 15:52

   Nalatig zijn in verband met vaccins komt je in China duur te staan omdat het een kwestie is van volksgezondheid. Er loopt nog een onderzoek over mogelijke corruptie tegen Wu Zhen die bij de ‘China Food and Drug Administration’ verantwoordelijk was voor deze sector.

 2. hahaha
  17 augustus 2018 at 16:16

  Wat is nalatig dan. Staat in het overheid reglement dat ze dit en dat moeten doen om nalatigheid te voorkomen. Als het ergens staat dat ze het vaccin elke druppel moeten controleren en ze hebben dat niet gedaan dan is dat nalatigheid. Maar als de overheid nooit een goede reglement, regels, richtlijnen en status hadden geschreven dan is de overheid schuldig niet de lage ambtenaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar