Stratego rond hacking

Het spelletje stratego rond ‘de cyberaanvallen op Google’ gaat door. In een aanvulling op het verhaal van een ‘team van deskundigen’, uitgebracht door de New York Times, zeggen analisten uit de VS nu dat ze weten wie de man is achter die acties.
Het zou een Chinese IT-specialist zijn van rond de 30, een freelance adviseur voor internetbeveiliging die een programmeercode heeft ontworpen. Deze whizzkid zou de aandacht hebben getrokken van ambtenaren in het militaire of staatsapparaat, door op een hackersforum onderdelen van het programma te posten toen hij bezig was aan de code te werken.
De Amerikaanse analisten die dit beweren, hebben informatie doorgespeeld aan de Financial Times. De Britse krant noemt hen niet bij naam, journalist Joseph Menn heeft het over een ‘onderzoeker die werkt voor de Amerikaanse regering en leden van twee teams betrokken bij het onderzoek’. Heel even laat Menn een man van RSA-security, een afdeling van EMC, aan het woord. Deze Mischel Kwon, een voormalig veilgheidsambtenaar van de regering, zegt “dat er meer aan de hand is dan een louter technologische kwestie”. De informanten van de FT doen het lijken alsof ze goede contacten hebben in China, door met grote stelligheid – maar voorlopig zonder harde feiten- te beweren dat “deze technicus liever niet zou hebben dat mannen in uniform over zijn schouder meekijken, maar dat hij met zijn expertise nu eenmaal niet anders kan dan hun af en toe ter wille te zijn”. “De auteur van de code is zelf geen regeringsambtenaar, heeft de aanval niet zelf uitgevoerd”, aldus de Amerikaanse veiligheidsexperts.
De Chinese media zeggen intussen dat de beweringen van de Amerikanen de mooiste gratis reclamecampagne vormen die een van de twee onderwijsinstellingen zich kon dromen. De beroepsschool van Langxian (Shandong, Oost-China) is volgens hen een bescheiden vakschool met 20.000 studenten waar ook voertuigentechniek en koken wordt gegeven, maar die nu overspoeld wordt door aspirant-studenten die hun computervaardigheden willen opvoeren. Dat deze school en een universiteit, die door veiligheidsteams uit de VS van hacking beticht worden, banden hebben met het leger wordt ook tegengesproken. “Natuurlijk is het leger geïnteresseerd in de beste afgestudeerde computerspecialisten”, zegt een eveneens anonieme Chinese expert, “maar als je daaruit afleidt dat de scholen die deze gediplomeerden leveren door het leger worden gecontroleerd, zijn de universiteiten in zowat alle landen militaire instellingen”.
Ook Niu Xinchun, een onderzoeker bij het Amerika-instituut van de Chinese Hogeschool voor Actuele Internationale Betrekkingen, wordt geciteerd: “Laat de onderzoekers maar met bewijsmateriaal komen, dan kan het gerecht van de beide betrokken landen samenwerken om de hackers, die wat China betreft criminelen blijven, te vatten”.
Bronnen: Financial Times en Global Times

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Stratego rond hacking

  1. Het wordt steeds griezeliger wanneer je leest welke gedetailleerde informatie de Amerikanen allemaal beweren te hebben over de interne keuken van China. Wie is wie aan het bespionneren? Meer dan ooit Big Brother?

  2. Het is naiief om te denken dat een van beide grootmachten NIET bezig zou zijn om de ander te bespionneren.

  3. Akkoord met H Gulickx. Maar wanneer ik dan media hier keer op keer zie inhakken op de Chinese spionage moet ik toch aan het verhaal van de balk en de splinter denken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *