Studie: Meer kanker aan vervuilde Huairivier

Voor de eerste keer heeft een VRC-studie bevestigd dat kanker meer voortkomt in het bekken van de geïndustrialiseerde maar vervuilde Huairivier. Gedurende de 3 afgelopen decennia verdubbelde er het aantal kankerdoden.
huaiDe studie is een initiatief van Chinese Centre for Disease Control and Prevention, de Chinese Academy of Sciences en de Chinese Academy of Medical Sciences. De studie controleerde 14 arrondissementen die zich langs de Huairivier bevinden in de vier provincies Anhui, Shandong, Jiangsu en Henan. In het arrondissement Shenqiu (Henan) steeg de mortaliteitsgraad tussen 1973 en 2006. In de meeste onderzochte arrondissementen steeg het dodental door kanker met meer dan 20%, het nationaal gemiddelde. Verschillende arrondissementen zagen een alarmerende verhoging met 100%.  Tussen 1973 en 2006 steeg de sterftegraad van leverkanker in het arrondissement Mengcheng (Anhui) 3,7 maal; in het kanton Wenshang (Shandong) 2,7 maal en in Lingbi (Anhui) 2,4 keer. Bij darmkanker in Shenqiu bedroeg de verhoging ook 2,6 maal. Medische experts sluiten andere risicofactoren voor kanker als roken en het voorkomen van hepatitis B uit. De gegevens bevestigen de verhoogde sterftegraad door kanker zowel over een tijdspanne als een geografisch gebied.
De studie vormt een eerste statistisch bewijs van een link tussen kanker en vervuiling. Het verzamelen van gegevens is immers huai-cancer-village-moeilijk zonder de medewerking van de lokale besturen. De vervuiling van het Huaibekken verminderde duidelijk tussen 1982 en 2005 vooral tijdens de latere periode. De kwaliteit van het water was gedurende jaren sterk vervuild in 60 % van de 1000 km lange rivier en dit wordt toegeschreven aan de industrialisering. In Shenqiu is de kleur van de Huai veranderd tot zwart. In 1994 heeft de regering 60 miljard uitgetrokken om 4000 vervuilende fabrieken te sluiten en 250 waterzuiveringsstations te bouwen, maar een decennium later moest Milieu erkennen dat er nauwelijks beterschap was en de belofte tot volledige reiniging met 6 jaar uitgesteld. Bij gebrek aan betrouwbare gegevens werden klachten van de bevolking over kankerdoden niet ernstig genomen. Dit zal voortaan niet meer mogelijk blijken.
Bron: SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *