Supersnelle bouw van isolatiecentrum Hongkong voor strijd tegen COVID-19

In een week tijd werd de bouw van een COVID-19-isolatiecentrum (een community isolation facility, CIF) voltooid in Tsing Yi.

isolatiecentrum
Tsing Yi CIF (foto Xinhua)

Tsing Yi is een eiland in Hongkong waar 200.000 mensen wonen op een oppervlakte van 10,69 km². Het eiland is met verschillende bruggen verbonden met het vasteland.

Snelle jongens en meisjes

Een isolatiecentrum of CIF moet huisvesting bieden om mensen te kunnen isoleren die positief testen op COVID-19 maar geen of milde symptomen hebben. De bouw begon op 22 februari en het CIF op Tsing Yi is het eerste dat voltooid is sinds de vijfde golf van de epidemie. Wanneer het in gebruik wordt genomen biedt het plaats aan meer dan 3.900 patiënten. Het centrum is een combinatie van modulaire cabines, met standaard meubilair en beddengoed, airconditioning, rookmelder en brandblusser in elke kamer.

‘Hongkong en vasteland China, één strijd’

Carrie Lam, chief executive van de Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR) noemde, tijdens haar bezoek aan het centrum op maandagmiddag, ‘de bouw in 7 dagen een mirakel voor Hongkong’. De aannemer is China State Construction International Holdings Ltd. Het bedrijf is er inderdaad trots op dat hun bouwteam de nodige middelen had kunnen inzetten en de gebouwen zo snel had opgetrokken. Er kwamen 150 ingenieurs en verschillende materialen, gestuurd vanuit het vasteland, aan te pas. Het team heeft de opdracht gekregen om met de steun van de centrale overheid nog zeven CIFs in Hongkong te bouwen. Er is ook een team op het vasteland aangewezen om een ​​ziekenhuis te bouwen voor gebruik in noodgevallen in het Lok Ma Chau Loop-gebied. Dat is een stuk land langs de Shenzhenrivier dat door Beijing is overgedragen aan Hongkong. Het is de locatie waar het Hong Kong-Shenzhen Innovation and Technology Park moet komen.

Hotelsector doet mee

Sinds 18 februari is er daarnaast een zogenaamd Community Isolation Facility (CIF) Hotel Scheme, opgezet door het Hongkong Security Bureau (SB). Dat is de regeringsinstelling verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde, immigratie- en douanecontrole, rehabilitatie van overtreders en drugsgebruikers en de brandweer- en reddingsdiensten. Het SB heeft 1 000 gepensioneerden uit verschillende sectoren aangeworven om taken waarvoor ze geschikt zijn op te nemen. Ze zullen worden ingezet bij verschillende hotels die nu als CIF gaan fungeren. Het ‘nieuwe personeel’ krijgt een relevante opleiding en is uitgerust met voldoende beschermende uitrusting. De regering is de hotels die deelnemen aan de regeling zeer dankbaar. Op deze manier zijn duizenden hotelkamers gereserveerd.

isolatiecentrum
Testcentrum in Hongkong op 27 februari (foto Xinhua)

Vijfde golf

Hongkong maakt een zeer sterke toename van het aantal besmettingen met de omicronvariant van het coronavirus mee. De zorgverleners in de ziekenhuizen van Hongkong worden nog steeds overspoeld met zwaar hulpbehoevende patiënten en moeten velen thuis op hulp laten wachten. Er zijn duizenden patiënten met een bevestigde of voorlopig bevestigde besmetting die nog steeds wachten om in ziekenhuizen te worden behandeld of in quarantaine te worden geplaatst. Met man en macht moet Hongkong duidelijk zorgen voor noodhospitalen, quarantaineplaatsen en behandelcentra. Op maandag 28 februari meldde Hongkong een recordhoogte van 34.466 nieuwe Covid-infecties. Dat is meer dan een verviervoudiging ten opzichte van een week geleden, toen de stad meer dan 7.500 infecties meldde. ‘Eens in de drie dagen zal het aantal gevallen verdubbelen’, zei Albert Au, de belangrijkste medische en gezondheidsfunctionaris van het Centre for Health Protection, het Centrum  voor Bescherming van de Volksgezondheid. Wij vrezen dat het aantal zal blijven stijgen.’

Lockdown?

Ook het aantal doden bleef stijgen: de stad meldde gisteren 87 doden, waarvan 67 niet-gevaccineerd. Gezondheidsautoriteiten zeiden dat de overheid maatregelen zou kunnen nemen waarbij mensen gevraagd wordt om thuis te blijven. Dergelijke maatregelen kunnen via wetgeving of met andere middelen worden afgedwongen. Dan zal in Hongkong uiteindelijk ook, zoals op het vasteland van China, met lockdowns worden gewerkt. De vraag is of die zo snel even succesvol kunnen zijn als in de rest van de Volksrepubliek.

isolatiecentrum

Peptalk

Chief Executive Lam, heeft maandag in een videotoespraak gezegd dat ze er zeker van is dat ook Hongkong de strijd tegen de epidemie zal winnen en dat het normale leven er zal hervatten. Dat is volgens haar in niet geringe mate te danken aan de ‘onwankelbare steun’ van het hele land. De regering van de HKSAR zal de bestaande inspanningen om de epidemie te bestrijden opvoeren en zorgen voor de uitbreiding van een gesofisticeerd systeem van verplichte universele tests. Zo hoopt de overheid de ketens van besmettingen met het COVID-19-virus te breken op een grondige, snelle, geordende en effectieve manier. Lam beloofde dat haar regering ‘alle beschikbare mankracht en middelen blijft mobiliseren en alle nodige maatregelen blijft nemen om de epidemie te bestrijden’.

Bronnen: info.gov.hk, Xinhua, Morning Star, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *