Hongkong zwaar getroffen door COVID-19

Hongkong maakt deze maand een zeer sterke toename van het aantal besmettingen met het coronavirus mee.

10 februari Hongkong foto Xinhua

De 29.408 infecties die in de afgelopen vijf dagen zijn geregistreerd vertegenwoordigen 48,7 % van het totale aantal. De stad heeft nu 60.363 gevallen van COVID-19 en 311 gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. De vijfde golf van COVID-19 is steeds erger geworden aangezien de stad voor de derde opeenvolgende dag dagelijks nieuwe gevallen van meer dan 6.000 meldde, met 32 nieuwe sterfgevallen op dinsdag, meldden de media. Het aantal bevestigde gevallen is sinds begin februari ongeveer 64 keer zo groot geworden. Hongkong meldde maandag een dagrecord van 7.533 infecties en 16 sterfgevallen in verband met de ziekte, waaronder dat van een 11 maanden oud meisje.

Noodgrepen

Wat Hongkong nu meemaakt is de ergste crisis voor de volksgezondheid sinds Sars (severe acute respiratory syndrome) in 2003. Het is tevens een enorme bres in de Grote Muur van het ‘zero-Covid’ beleid in China. De zorgverleners in de ziekenhuizen van Hongkong worden overspoeld met duizenden zwaar hulpbehoevende patiënten en moeten tienduizenden anderen thuis op hulp laten wachten. Chief Executive Lam gaf toe dat er waarschijnlijk ongeveer 30.000 patiënten met een bevestigde of voorlopig bevestigde besmetting zijn die nog steeds wachten om in ziekenhuizen te worden behandeld of in quarantaine te worden geplaatst. Er wordt met man en macht gebouwd aan noodhospitalen, quarantaineplaatsen en behandelcentra, onder andere in een sportstadion en andere gebouwen die een voorlopig nieuwe functie krijgen. Experts geven toe dat Hongkong zijn waakzaamheid heeft laten verslappen en dat het daarom langer kan duren en moeilijker kan worden om de uitbraak af te blokken dan elders in China. Ook van een lockdown is er (in elk geval voorlopig) geen sprake. Een totale lockdown moet in 14 dagen klaar zijn en er is een sociaal netwerk voor nodig van hulpverlening en toezicht. Dat alles is niet voldoende aanwezig in de HKSAR.

Nationale aanpak

Afgelopen vrijdag heeft de Chinese president Xi Jinping de regering van de Speciale Administratieve Regio Hongkong (Hong Kong Sapecial Administrative Region, HKSAR) gevraagd om de aanpak van de zich enorm uitbreidende besmettingshaard van het coronavirus bovenaan de agenda te plaatsen. Xi vindt dat ze ‘alle krachten en middelen moet mobiliseren’ om levens te beschermen en de stabiliteit in de stad te verzekeren. De autoriteiten van de HKSAR verzekeren de media en de bevolking echter dat de nationale regering geen bindende instructies heeft gegeven en er op vertrouwd dat de regionale overheid autonoom en op gepaste wijze de crisis zal bezweren. Wel biedt de rest van China expertise en vrijwillige hulp aan.

Vaccinatiepas

De stad is van plan om donderdag een ‘vaccinpas’ in te voeren om haar verdediging tegen nieuwe coronavirusinfectie te versterken. De eerste fase van het vaccinpasprogramma, die duurt tot 29 april, vereist dat personen ouder dan 12 jaar die gebouwen zoals eetgelegenheden, winkelcentra, hotels en markten willen betreden, ten minste één injectie met het COVID-19-vaccin hebben gehad. Na 29 april moeten personen van 18 jaar of ouder ten minste twee prikken hebben. In de tweede helft van het jaar moeten volwassenen die dat soort plaatsen willen binnengaan mogelijk drie prikken hebben gehad. Er worden vrijstellingen verleend in speciale omstandigheden, voor mensen die bijvoorbeeld restaurants binnenkomen om eten op te halen en mensen die door een winkelcentrum moeten om hun woning te bereiken.

Tests

Hong Kong zal in maart beginnen met verplichte massale nucleïnezuurtests voor zijn 7,3 miljoen inwoners, die naar verwachting drie keer COVID-19-tests zullen ondergaan binnen een periode van 2 à 3 maanden. Dat heeft de regering van de Speciale Administratieve Regio van Hong Kong (HKSAR) dinsdag aangekondigd. In die periode moet alles op alles worden gezet om de huidige uitbraak in te dammen en de verspreiding van het virus tegen te gaan met maatregelen zoals het handhaven van sociale afstand en het uitbreiden van het aantal quarantaineplaatsen. Chief Executive Carrie Lam heeft aangekondigd dat voor kleuterscholen, basisscholen en middelbare scholen de zomervakantie naar maart en april wordt vervroegd. De gebouwen en campussen kunnen worden gebruikt als test- en vaccinatiecentra.

De expert

Precies twee jaar geleden deden zich gelijkaardige toestanden voor in Hubei en de hoofdstad Wuhan. Ondanks aanvankelijke problemen en klachten van bewoners over de overlast van de strenge lockdown, wierpen de strenge maatregelen hun vruchten af. De provincie Hubei kon begin april 2020 na bijna twee maanden alle lockdowns opheffen. Van de 68.000 die besmet waren bij de allereerste uitbraak van de ziekte in China, waren er ongeveer 4.500 overleden. Wang Hesheng, een expert uit Beijing, die in Wuhan het systeem voor gezondheidszorg heeft gered toen het begin 2020 door het nieuwe, onbekende coronavirus op instorten stond, is nu in Shenzhen. Daar helpt hij met zijn zelfde deskundigheid om Hongkong, aan de overkant van de rivier, bij te staan. Wang is ook viceminister van de Commissie voor Nationale Gezondheidszorg (National Health Commission, NHC) en de topambtenaar van China voor de strijd tegen infectieziekten. Hij staat verder aan het hoofd van de pas opgerichte Nationale Dienst voor Ziektepreventie en Gezondheidszorg. Hij werkt in Shenzhen samen met Xia Baolong, de hoogste vertegenwoordiger voor Hongkong van de Nationale Regering  

Vanuit de rest van China

In Shenzhen, in de provincie Guangdong, werden de afgelopen week vier coördinatievergaderingen gehouden. Xia Baolong hoorde er de rapporten van medische teams op het Chinese vasteland en rapporten over logistiek met betrekking tot medische hulpmiddelen tegen pandemie, vers voedsel en dagelijkse benodigdheden. Hij zei dat het vasteland nauw zal samenwerken met de regering van de Speciale Administratieve Regio van Hongkong om de stad tijdige en noodzakelijke hulp te bieden. Het ministerie van Volksgezondheid van Hongkong gaf informatie over de problemen zoals het verhogen van de vaccinatiegraad bij kinderen en het verbeteren van de quarantainevoorzieningen. De experts van het vasteland bezochten ook het Prince of Wales Hospital in Sha Tin en hadden een gesprek met vertegenwoordigers van de Hong Kong Hospital Authority over de zorg voor ernstige COVID-19-gevallen.

Hulp

Er zijn veel collectieve en particulier initiatieven in de stad zelf en vanuit de rest van China om te helpen met de verschaffing van hulpmiddelen en de verspreiding van goede informatie, iets waaraan een dringende behoefte blijkt te bestaan. Banken en fondsen doen schenkingen voor medische hulpverleners en mensen die in thuisquarantaine moeten blijven of elders verplichte quarantaine ondergaan. De Hong Kong Community Anti-Coronavirus Link, opgericht door verschillende sectoren in de stad, heeft miljoenen aan financiering en hulpmiddelen tegen de pandemie ontvangen. De organisatie zal binnen enkele dagen beginnen met het verzenden van gezichtsmaskers, middelen om de handen te desinfecteren en snelle antigeentestkits. Verder zijn er initiatieven voor morele ondersteuning. Maandag hadden meer dan 1,08 miljoen mensen een boost gegeven aan het medisch personeel in Hongkong in een online petitie om steun voor hen te verzamelen.

Hongkong
Hongkong op 22 februari (foto VCG)

Bronnen: China Daily, South China Morning Post, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.