Taiwanees bedrijfsleven steunt massaal pact met China

Drie vierden van de bedrijfsgenoteerde bedrijven in Taiwan steunen het op til staande Vrijhandelspact met het vasteland. Daar is ook reden toe, want de vraag uit China deed de Taiwanese economie groeien met 13 % tijdens het eerste kwartaal.

Het was het Taiwanese blad ‘The Commercial Times’ die de opiniepeiling liet uitvoeren bij 657 beursgenoteerde ondernemingen. Volgens de resultaten steunt 73 % het vrijhandelspact met Taiwan; 1,6 % was tegen en 24 % had geen mening. Er bestaat  wel een verschil naargelang de sector: in de financiële sector was de steun 100 %, terwijl het cijfer in de hightech 64 % bedroeg. Meer tegenstand bestond in de traditionele nijverheden met 2,2 % tegen. Bij de ondernemingen met meer dan 312 miljoen $ kapitaal bedroeg de steun zelfs 90 % en 10 % had geen mening. Kleinere firma’s  hebben meer bedenkingen tegen.
Volgens de laatste statistieken bedroeg de groei van de Taiwanese economie tijdens het eerste kwartaal 13 %: dit is de grootste groeivoiet in meer dan drie decennia. Volgens economisten is de hoge groei te danken aan de verhoogde vraag uit het vasteland. Vorig jaar kende de Taiwanese economie gedurende verschillende kwartalen een terugval van de economie. Dit jaar zou het eiland een groei kennen van van 6,14 %. Zo’n 40 % van de Taiwanese export is bestemd voor het vasteland. Volgens de cijfers van het Taiwanees ministerie steeg de export naar China tijdens de maand april met 40 % vergeleken met het jaar voordien.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *