Tazara spoorweg wordt vernieuwd

Naast een schuldkwijtschelding en taksvrije toegang tot de Chinese markt van Tanzaniaanse producten valt vooral bij de 15 tussen China en Tanzania gesloten akkoorden op dat de door China gebouwde TAZARA spoorweg tussen Tanzania en Zambia zal worden vernieuwd.

De presidenten schouwen de wacht Foto Xinhua Disclaimer

De Tanzaniaanse president Samia Suluhu Hassan was de eerste Afrikaanse leider die China bezocht na het 20ste partijcongres. De twee landen werden het eens om hun betrekkingen op te tillen tot het niveau van alomvattend strategisch samenwerking partnerschap, het hoogste diplomatiek niveau.  15 akkoorden werden afgesloten tussen de twee landen. China schrijft voor $13 miljoen leningen af. Beijing kent 56 miljoen goedkope leningen toe voor een tweede luchthaventerminal in Zanzibar. Het zal ook een gift van 100 miljoen verschaffen als onderdeel van een overeenkomst over economische en technische samenwerking.

China is bereid om de import van Tanzaniaanse gespecialiseerde producten te blijven uitbreiden, Chinese ondernemingen te ondersteunen om te investeren en bedrijven te starten in Tanzania. De twee landen ondertekenden ook protocollen die belastingvrije toegang verlenen tot 98 procent van de Tanzaniaanse producten. en Tanzania. Er werd ook een protocol ondertekend over inspectie, quarantaine en veterinaire sanitaire vereisten voor de export van wilde zeevruchten. China’s belangrijkste importproducten uit Tanzania zijn oliehoudende zaden zoals sojabonen en sesam, maar ook ruw en geraffineerd koper, edele metaalertsen en kokos- en andere plantaardige vezels. In ruil daarvoor koopt Tanzania Chinees rubberen schoeisel, kunstvezel, geweven garen en rubberen banden

Vooral de upgrade valt op van de 50 jaar geleden door China aangelegde spoorweg tussen Tanzania en Zambia. 50.000 Chinese arbeiders hebben toen de 1860 km lange spoorweg aangelegd die 1 miljard kostte. Hoewel gezegd wordt dat beide kanten klaar zijn ‘om actief vooruitgang te boeken’ werd geen kostenbedrag genoemd.

Volgens het presidentieel kabinet blijft China een leidende bron van buitenlandse investeringen: het gaat om 1098 projecten die $ 9,6 miljard waard zijn en 131.718 banen schiepen.Xi Jinping zei dat meer Chinese bedrijven zullen aangemoedigd worden te investeren in het Tanzaniaans transport, energie, ICT en andere infrastructuur. Tanzania beloofde een beter zakenklimaat voor de Chinese ondernemingen. Volgens ambassadeur Kairuki groeide de bilaterale handen met 20% gedurende de laatste 3 jaren. Die bedroeg vorig jaar $6,74miljard.

SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *